D irecția de Sănătate Publică Hunedoara se informează cu privire la bolile transmise de țânțari. Aceștia pot transmite boli periculoase.
”Neuroinfecţia cu virus West Nile este o boală infecţioasă produsă de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin înţepătură de ţânţar. La om, în majoritatea cazurilor (80%), infecţia are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic şi severitatea pot fi foarte variate. Persoanele în vârstă şi persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala neuroinvazivă West Nile. Nu există profilaxie sau tratament specific împotriva bolii la om”, arată DSP Hunedoara.
Ţânţarii transmit agenţi patogeni care produc îmbolnăviri la om şi la animale. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre aceste făcând parte şi infecţia cu virusul West Nile.
Pentru a-şi depune ouăle femelele de ţânţari se hrănesc cu sânge. În timp ce se hrănesc cu sânge ele se infectează cu agenţi patogeni de la animale sau om sau îi transmit acestora. Ţânţarii trăiesc şi se dezvolta în preajma noastră, unde îi găsim fie sub formă de larve (ouă), fie sub forma adultă.
Ţânţarii, pentru a se hrăni cu sânge, intra în locuinţe prin ferestrele lăsate deschise, prin casa scărilor, prin
orificiile de aerisire unde pot rămâne peste noapte. În timpul zilei se adăpostesc în locuinţe, subsoluri, poduri, coteţe, grajduri, magazii, frunzişul copacilor.
Monika BACIU