7Minerii din Valea Jiului au fost marti, subiect de discutie în Parlamentul României. Motiunea initiatã de PPDD si PDL si semnatã de 73 de deputati din opozitie a fost dezbãtutã sianalizatã, iar viitorul Vãii Jiului a fost transat la masa discutiilor. Dupã mai multe ore de dezbateri si luãri de cuvânt, parlamentarii au decis sã lase votul pentru azi.

Liderul grupului PP-DD din Camera Deputatilor, Daniel Fenechiu, a anuntat, martea trecutã, în sedinta de plen, depunerea unei motiuni simple privind problemele mineritului din Valea Jiului, intitulate “Scãpati mineritul din Valea Jiului de norocul rãu al conducerii bicefale Vosganian-Nitã”. Daniel Fenechiu a precizat cã motiunea simplã este sustinutã de 73 de deputati PP-DD si PDL.

Monica Iacob Ridzi a declarat, la finalul dezbaterii, cã îsi doreste ca parlamentarii sã se întoarcã putin si spre Valea Jiului si sã dea un vot acestei zone.

„Mi-as dori foarte mult ca reprezentantii din judetul Hunedoara, indiferent de partidul din care fac parte, sã înteagã cã noi nu ne dorim decât sã punem în practicã solutiile care existã deja. Eu, personal, în repetate rânduri, am vorbit despre acestea si la fel am fãcut si azi (marti), când am prezentat celor din salã concluziile work-shopului ce a avut loc în Valea Jiului.7-1

A fost o coincidentã fericitã cã am avut ocazia sã le prezint tuturor, asa cum am si promis. Cert e cã m-a surpins pozitia unor colegi din Hunedoara, care nu au venit decât cu critici la adresa celor din guvernele de dinainte. Eu nu zic cã un guvern sau altul a fost mai bun, pentru cã toate au gresit cã nu au gestionat corect situatia din Valea Jiului”, a declarat Monica Iacob Ridzi, deputat PPDD din Valea Jiului.

Mai mult, deputatul Monica Iacob Ridzi, care sustine cu tãrie salvarea Vãii Jiului, a contra-atacat ideea închiderii minelor de huilã, ca singura solutie de moment.

„Zi de zi, atunci când vine vorba despre sectorul minier, cu precãdere despre cel din Valea Jiului, auzim din gura actualilor ministri de resort doar de solutii care vorbesc despre închideri de mine si disponibilizãri de personal. Cred cã o astfel de abordare este cât se poate de gresitã si am sã vã argumentez si de ce. Cu ceva vreme în urmã, în organizarea comunitãtii locale din Valea Jiului, la Petrosani a avut loc un workshop dedicat analizãrii solutiilor de viabilizare a sectorului minier si termoenergetic din tara noastrã. Cu acest prilej, cercetãrori de valoare din industria energeticã româneascã, din cadrul mediului academic de la Universitatea din Petrosani si din cadrul Academiei Oamenilor de Stiintã din România au adus sub lumina opiniei publice o serie de solutii care, în cazul în care ar fi preluate de cei care sunt rãspunzãtori de luarea marilor decizii cu privire la guvernarea tãrii, nu doar cã ar putea salva ceea ce a mai rãmas din industria extractivã din România, dar ar putea transforma aceastã activitate într-un punct forte în balanta economicã a tãrii noastre. Nici un membru al Guvernului Ponta nu s-a arãtat însã interesat de acest seminar de dezbatere de la Petrosani, în ciuda invitatiilor oficiale lansate de organizatori, pentru cã dezinteresul pare a fi atitudinea la ordinea zilei a Guvernului Ponta atunci când vine vorba despre Valea Jiului în mod special si despre România în general.

7-2Am promis la vremea respectivã, într-o altã declaratie politicã, cã voi aduce în atentia dumneavoastrã dovada faptului cã existã solutii pentru salvarea Vãii Jiului, cã existã solutii pentru dezvoltarea Vãii Jiului, chiar în acest sector de activitate care este mineritul si industria termoenergeticã, subiecte atât de mult hulite, în ultimii ani, de economisti si politicieni, deopotrivã. Astãzi, sunt în mãsurã sã vã prezint doar câteva dintre aceste solutii, indentificate si prezentate în raportul final al workshop-ului desfãsurat în luna aprilie la Petrosani.

Exploatarea resurselor minerale utile din România poate fi un motor de crestere economicã a României si de iesire din crizã numai dacã se gãsesc cãile politice si administrative necesare pentru ca aceste resurse sã fie extrase în interes national. Mai mult decât atât, putem vorbi de relansarea industriei miniere, ca motor al

dezvoltãrii economice, doar în conditiile în care industria minierã stã la baza altor industrii consumatoare de produse minerale si energetice, pentru a creste gradul de prelucrare si valoarea adãugatã a acestora”, a conchis deputatul hunedorean.

Diana Mitrache