Biserica de lemn a Sânionilor din Lunca Jiului, actualul cartier Livezeni din orașul Petroșani, este o construcție istorică remarcabilă care datează din 1790. Această biserică are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil,” ceea ce o face un loc sacru de închinare și reflectare religioasă.
Cu o vechime de peste două
secole, această biserică reprezintă
una dintre cele mai vechi și mai
bine conservate clădiri din
Petroșani. Cu trecerea timpului,
ea a devenit o mărturie a bogatei istorii și culturii locale.
Unul dintre elementele notabile ale acestei biserici este clopotul original, care este inscripționat cu anul montării în biserică, 1790. Acest clopot continuă să sune și să înalțe rugăciuni pentru comunitate de-a lungul generațiilor.
” Biserica de lemn a Sânionilor din Lunca Jiului191 (actualul cartier Livezeni), orașul Petroșani, a fost ridicată în 1790. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica este cea mai veche construcție din Petroșani care a rezistat trecerii timpului. În această străveche biserică, se mai păstrează și astăzi clopotul original (inscripționat cu anul montării în biserică, 1790), câteva icoane din aceeași perioadă și câteva cărți religioase tipărite în secolele XVII-XVIII”, arată strategia de dezvoltarea județului Hunedoara.
În interiorul bisericii, se găsesc câteva icoane care datează din aceeași perioadă, ceea ce adaugă o notă de autenticitate și tradiție la locul de închinare. Aceste icoane reprezintă opere de artă religioasă care transmit credința și valorile spirituale de-a lungul secolelor.
De asemenea, biserica găzduiește câteva cărți religioase tipărite în secolele XVII-XVIII. Aceste texte sacre reprezintă un important patrimoniu cultural și spiritual și oferă o fereastră către modul în care oamenii de-a lungul timpului au căutat să înțeleagă și să practice credința lor.
Biserica de lemn a Sânionilor este mai mult decât o clădire istorică; este un simbol al continuității spirituale și culturale a comunității din Petroșani. Această construcție deosebită continuă să ofere un refugiu pentru rugăciune, contemplare și conectare la valorile religioase care au fost transmise de-a lungul generațiilor.
Monika BACIU