Copacul cu lalele, unic în România si care se aflã pe teritoriul orasului Aninoasa din Valea Jiului, a fost ani la rând uitat de autoritãti. Monumentul natural zace înconjurat de un gard rupt pe alocuri si priponit în niste chingi de fier, iar banca si cosurile de gunoi stau si ele mãrturie a felului în care administratiile ce s-au perindat pe la Aninoasa au vãzut acest lucru.
Nu au fost niciodatã bani si acum, cu atât mai putin se vorbeste despre reabilitarea sa, desi anii au trecut si copãcelul chiar s-a ambitionat sã înfloreascã o datã la 4 ani, chiar dacã de el nu s-a mai îngrijit nimeni de vreun deceniu. „Acum eu stiu cã ultima renovare, toaletare, s-a fãcut pe vremea când încã exista mina Aninoasa. Acum noi suntem aici de 3 luni si nu stiu dacã dupã, sau între timp s-a mai fãcut ceva la el. O sã încercãm sã-l pãstrãm, pentru cã este un monument al naturii, din câte stiu eu, unul protejat. Ceva concret nu vã pot spune, pentru cã trebuie sã luãm legãtura cu un specialist. Eu am fost acolo si am vãzut cã sunt probleme la copac în sine, adicã, este deteriorat si bãtrân si avem nevoie de pãrerea unui specialist ca sã nu facem prostii”, a declarat Adrian Albescu, viceprimar al orasului Aninoasa.
Cândva, Tulipanul, sau copacul a cãrui flori sunt lalele, avea dedicatã si o nedeie, mai ales în anii în care înflorea. Se spune cã povestea tulipanului din Aninoasa începe în anul 1880. Declarat monument al naturii si considerat un adevãrat simbol al orasului Aninoasa, din Valea Jiului, tulipanul de pe marginea Drumului National 66A sau „copacul lui Jules Verne”, cum îi mai spun localnicii, se aflã printre monumentele uitate de timp si lãsate în voia sortii, din lipsa fondurilor.
Diana Mitrache