Sãnãtate pentru cine are bani

Unii au, altii nu au de unde lua. Vorbim de medici si medicamente, datorii si utilitãti neplãtite, dar si spitale care se descurcã. Toate din Valea Jiului.

Sãnãtate cu cârpeli, sau cum se descurcã unii manageri, în timp ce altii abia supravietuiesc. Asa stau lucrurile în Valea Jiului, unde la Lupeni, situatia e sub control,în timp ce la Petrosani si la Vulcan, medicii abia se descurcã.

Cei din Lupeni sustin cã totul e sub control, nu au datorii si chiar vorbesc despre bani în cont. 650 .000 de lei spune Administratorul Gabriel Lungu cã sunt în conturile spitalului de la Lupeni si, mai mult datoriile sunt zero. „Spitalul din Lupeni nu are nicio datorie, iar în conturi avem acum 6,5 miliarde de lei vechi. Avem si stoc de medicamente si alimente pentru iarnã”, spune Gabriel Lungu, administrator al orasului.

Asta în timp ce administratia de la Spitalul de Urgentã din Petrosani vorbeste despre o situatie „chinuitã” de datorii. Cuantumul acestora, spune doctorul Alin Vasilescu, managerul spitalului de urgentã din Petrosani, ajunge la 7 milioane de lei si abia dacã s-a reusit aprovizionarea cu medicamente de strictã necesitate, ,materiale absolut de urgentã si câteva alimente pentru cãmarã. „Situatia e chinuitã. Avem si datorii si reusim sã achizitionãm doar strictul necesar si suntem la limita unei supravietuiri decente”, spune dr. Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgentã din Petrosani.

La fel e si la Vulcan, unde medicul Mariana Mateescu a fost la un pas de a rãmâne fãrã apã în unitatea medicalã, din cauza datoriilor. Datorii sunt si la curent si la furnizorii de oxigen. „Avem datorii la întretinere. Acum ne pregãtim sã fim acreditati CONAS, dar sãptãmâna trecutã am fost somati sã plãtim apa. Am fost pãsuiti pânã la sfârsitul lunii si e greu, pentru cã abia am fãcut aprovizionarea de iarnã  si sunt probleme legate de bani”, a precizat si dr. Mariana Mateescu, manager la Spitalul din Vulcan.

Asa se face cã, în Valea Jiului cel mai bine o duc cei de la Lupeni si asta pentru cã acolo le vor veni si medici. Gabriel Lungu vorbeste despre un stoc de medicamente de 120 de mii de lei si medici specialisti care le-au venit sau care le vor veni. Astfel, la Lupeni au venit doi chirurgi, un anestezist, un pediatru, un ginecolog si un medic la urgentã si se pregãtesc, conform administratorului, mai multi medici de urgentã, un farmacist, un anatomo-patolog, un neurolog si acestia chiar au depus cereri pentru locuinte ANL.

Diana Mitrache