Miron Cozma, alături de Iulius Cezar, Ștefan cel Mare, ori Napoleon

Revista Historia din 10 ianuarie l-a pus pe Miron Cozma alături de nume marcante, dedicand o mica parte din calendarul zilei de 10 ianuarie, mineriadei din 1997. De altfel, fostul Luceafăr al Huilei este cel care a făcut public acest eveniment pe o rețea de socializare, simțindu-se mândru de clasaamentul din care face parte.

“Incredibil! Sunt trecut în istoria lumii pentru ziua de 10 ianuarie. Statistica pornește din anul 48 înainte de Hristos, cu Iulius Cezar. Este o mare onoare pentru mine”, au fost cuvintele lui Miron Cozma, după ce revista Historia i-a dedicat o parte din calendarul pentru ziua de 10 ianuarie.

Revista începe cu anul 49 înainte de Hristos, când Iulius Cezar a declanșat războiul civil din Pompei, trece prin anul 1475, amintind de Ștefan cel Mare și a lui victorie zdrobitoare de la Podul înalt, când armatele otomane au fost învinse.Calendarul ajunge apoi la 1810, amintind că atunci Napoleon Bonaparte divorța de soția sa Josephine, amintește că în anul 1863 a fost deschisă la Londra prima linie de transport subteran,, că în 1971 a murit Coco Chanel și ajunge la anul 1997, când Miron Cozma a fost arestat.

(vezi aici: Calendar 10 ianuarie: 49 î.Hr. – Iulius Cezar a trecut Rubiconul, declanșând războiul civil împotriva lui Pompei (historia.ro))

Revista Historia scrie că atunci Miron Cozma a fost acuzat și trimis în judecată pentru subminarea puterii de stat, infracțiuni la legea siguranței pe calea ferată și pentru port ilegal de armă.
Cozma a fost lider al minerilor din Valea Jiului și mineriadele sunt cunoscute în întreaga lume, acesta fiind un episod negru din istoria României, care a adus multe deservicii Văii Jiului.
Diana Mitrache

Advertisements