Bucurie de nedescris pe chipul unor bãtrani dintr-un cartier al municipiului Petrosani, care au vãzut apa curgand si la robinetele lor. De mai bine de 40 de ani, oamenii s-au rugat sã li se aducã si lor apa în case si nimeni n-a vrut sã audã de cererea lor. Bãtranii îsi aduceau apa cu cãrucioarele de la un izvor aflat pe un deal din apropierea cartierului lor.

Mai multe familii dintr-un cartier izolat al municipiului Petrosani au vãzut ieri, cum la robinete le curge apã de la reteaua publicã. Oamenii asteaptã de mai bine de 40 de ani sã fie bransati la retea, însã panã acum nu s-au gãsit resursele financiare pentru ca apa sã ajungã si la gospodãriile lor. În total, zece familii de pe strada Voievodu, în special oameni bãtrani, au fost bransate la reteaua publicã, însã cu adevãrat surprinzãtor este cã lucrarea a costat mai nimic. Actuala conducere a operatorului de apã din Valea Jiului a gãsit finantarea necesarã racordãrii gospodãriilor la reteaua publicã. „Mamã, nici nu stiti cat de greu am trãit aici. Numai cel care nu are apã si trebuie sã o care zi de zi stie. Am tot fost, de 25 de ani de cand m-am mutat aici cu sotul, pe la toatã lumea ca sã ne aducã si nouã teava de apã la poartã. Toti au zis cã nu se poate. Ca sã spãl rufele trebuia sã merg de 17 ori într-o zi  la izvor, sã aduc apã cu cãruciorul de butelii. Cate cinci bidoane odatã, nici nu stiti cat de este greu. Suntem si noi oameni bãtrani, avem o varstã, iar iarna pe gerurile alea sã mergi prin zãpadã panã la brau dupã apã… Doamne, de cate ori dau drumul la robinet o sã-l pomenesc pe omul Avram (n.r. Costel Avram – directorul SC Apa Serv Valea Jiului ). Este un om, un om care a vãzut si a înteles cat de greu ne-am dus noi viata panã astãzi”, a spus Ilona Muntean, una dintre varstnicele care au fost bransate la reteaua publicã. O altã pensionarã spune cã pentru ea este o adevãratã minune.

3-1„Este un vis împlinit,  vã spun sincer cã este ca o minune si nu credeam cã se va întampla. Suntem numai familii de varstnici, stãm totusi într-un municipiu si nu aveam apã în case.

Nimeni nu vroia sã audã de noi panã acum si ne fugãreau spunandu-ne cã nu urcã apa pe retea panã la noi. Am avut noroc cu domnul director de acum, cã el a înteles ce înseamnã sã trãiesti fãrã apã. Sunt 45 de ani în care ne-am chinuit si îi multumim din suflet domnului Costel Avram”, spune femeia.

Lucrare realizatã într-o sãptãmanã

Directorul SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram, spune cã a cerut un raport de la departamentul tehnic al societãtii, imediat dupã ce a aflat  de problema familiilor de pe strada Voievodu. „A venit la mine în audientã o bãtranicã, sã-mi spunã cã nu are apã si dacã pot sã o racordez si pe ea la retea.

Am fost miscat de cum a vorbit femeia si am început sã mã interesez de situatia acestor familii, de ce nu se poate sã ajungã si la ele reteaua. În zilele urmãtoare au mai venit si alti oameni din zonã si am cerut la departamentul tehnic o situatie.

Le-am spus sã facã un studiu si sã mi-l prezinte, iar în urma raportului am descoperit cã se putea trage reteaua. Am dat imediat dispozitie sã se facã lucrarea si într-o sãptãmanã de zile a fost gata.

Costurile sunt minime, însã multumirea mea sufleteascã este mare, pentru cã am putut ajuta aceste familii de varstnici. Nu stiu si nu comentez de ce ceilalti nu au vrut sau nu au putut, în trecut, sã le tragã apa acestor oameni.

Eu sunt multumit de faptul cã am reusit sã le aduc o bucurie, sã nu mai batã kilometri la izvor pentru a avea apã de bãut. Am si un regret, o bãtranicã cu care am vorbit în fata casei sale cand am mers sã vãd cum stau cu lucrarea, si care m-a impresionat foarte tare, a murit înainte cu o zi de a da drumul la apã si la ea în casã. Mi-a pãrut tare rãu, era atat de bucuroasã cã se bagã reteaua si la ea”, a declarat Costel Avram, director general Apa Serv Valea Jiului.

Maximilian Ganju