Termocentrala Mintia a fost vândută și, potrivit oficialilor din județul nostru, aceasta este una dintre cele mai mari investiții de până acum. Statul român și-a luat câteva angajamente, la fel ca și iranienii care au achitat suma totală la finele anului trecut.

Termocentrala de la Mintia, care nu mai funcționa de ceva timp, a fost vândută unei firme din Orientul Mijlociu. Suma la care s-a făcut tranzacția este de 91 de milioane de euro și societatea care a cumpărat-o este Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding. Acum, și statul român și cumpărătorii au de  respectat anumite prevederi contractuale. Iar autoritățile județene spun că aceasta este cea mai importantă investiție de până acum. Am venit cu suport guvernamental să găsim un investitor care, cu o nouă tehnologie, să producă energie în județul Hunedoara.  După 3 luni de zile în care s-au negociat aducerea gazului, injecția de energie în sistemul național, această firmă a plătit banii. Va fi cea mai mare investiție a României din ultimii 30 de ani, o investiție care se ridică la 1,1 milioane de euro, care trebuie să facă niște pași foarte alerți pentru că termenul impus este 31 decembrie 2026. Are o capacitate de 1700 MWatti, la final, a spus Petru Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.

 

Termocentrala de la Mintia nu va mai funcționa pe cărbuni și, practic, cumpărătorul se obligă să investească într-o centrală electrică nouă. Ce presupune investiția ne spune prefectul județului Hunedoara:Presupune 3 turbine de aproximativ 500 MWatti fiecare, cu tehnologie din Europa de Vest. Vor face un contract cu Siemens. Urmează etapa de avize, autorizații de contrucție. Se va folosi gazul metan, se va aduce o conductă de la Transgaz la Mintia, mai spune prefectul județului Hunedoara.

 

Ministerul Energiei a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie la Mintia. Astfel, cumpărătorul are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare.

Termocentrala Mintia are peste 3 milioane de mp de terenuri și construcții, precum și bunurimobile și echipamentele aferente.

Termocentrala a fost cumpărată la cea de-a patra licitație la prețul de pornire, respectiv valoarea 91.236.832, euro, aceasta fiind 100% din valoarea de piață stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.

 

Diana Mitrache