Ministrul Energiei sustine continuarea lucrãrilor la hidrocentrala de pe Jiu
Ministrul Energiei, Anton Anton, nu tine cont de o decizie definitivã si irevocabilã a instantei. Acesta sustine continuarea lucrãrilor la hidrocentrala de pe Jiu, asta în ciuda sentintei definitive si irevocabile pronuntatatã de Curtea de Apel Bucuresti.
Ministrul spune cã se vor face demersurile legale pentru obtinerea de noi autorizatii de constructii, astfel încât lucrãrile sã fie reluate.
“Am constatat cã niste investitii pe Jiu au fost stopate si se cere ca ele sã fie dãrâmate, iar Jiul sã fie refãcut la forma la care a fost. Dupã pãrerea mea, chestia asta nu se mai poate face. Aceste investitii trebuie finalizate în conditiile corecte si legale. Ministerul Energiei va lupta ca în cel mai scurt timp sã repunã în functiune aceste investitii, obtinând noi autorizatii de constructie, conforme cu protectia mediului. E o zonã delicatã în care nu putem sã intrãm cu picioarele”, a spus ministrul Energiei, Anton Anton.
În decembrie 2017, Curtea de Apel Bucuresti a oprit definitiv constructia a douã hidrocentrale pe Jiu. Pânã în data de 31. 12. 2016, valoarea totalã a lucrãrilor a fost de 619.837.480 de lei, devizul total general fiind de peste 100 de milioane de euro. În afara celor douã tunele din defileu, investitia este completatã de un baraj cu microhidrocentralã amplasat la Livezeni, la intrarea în defileu, care permite acumularea unui volum de apã de 130.000 mc, precum si de o centralã suprateranã echipatã cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s, si putere instalatã de 40,5 MW.
Complexul energetic, dacã va fi vreodatã finalizat, va avea o capacitate anualã de 259 GWh.
Monika BACIU
Orice om normal la cap NU poate sa renunte la un astfel de proiect unde s-au investit peste 100 milioane de euro doar pentru ca niste pierde vara vor sa faca rafting pe Jiu. Trebuie sa gandim ce inseamna 2590 MWh. Cat inseamna aceasta productie de energie verde pentru mediu? Cate mii de tone de carbune nu mai emana in mediu CO2 pentru producerea a 2590 MWh. Asa gandeste un om rational.
Orice om normal s ar gandi cat de repede si ar dori Hidroconstructia sa si amortizeze cei 100 mil euro cat? vreme in cea mai mare parte a anului isi permit sa „faca” pretul la energie, dupa care, tu rationala, vei plati in plus mega giga watii aia (cica certificate verzi), la cineva care doar isi va umfla buzunarele. Tie o sa tie se umfle doar buza, cand o sa observi ca in aval de investitie o sa gasesti doar pietre. (asta daca nu ti ai umflat-o deja cu hialuronic)
Cu certitudine micro vine de la microcreier.?
Orice om normal la cap nu ar fi gandit sa construiasca o hidrocentrala pe un rau care strabate o rezervatie naturala cu implicatii majore asupra florei si faunei .Daca cercetam mai bine vom constata ca cel sau mai exact cei care au gandit acest lucru nu au in cap decat interesul lor financiar si ca-i doare in basca de ce isi doresc cei care iubesc Planeta Pamant.Exact aceasta hidrocentrala va rezolva problema energetica a Romaniei.Parerea mea este ca Justitia a gresit ,hotarand doar stoparea lucrarilor .Ar fi trebuit sa asculte vocea majoritatii oamenilor si sa-i condamne si pe acei tembeli la moarte (asa cum as dori eu),pentru ca asa cum omoara ei tot ce este sanatos ,frumos si lasat de Dumnezeu tot asa ar trebui eliminati si ei.Pacat ca nu este lege in acest sens.Iar tu SIMONO esti ori interesata,ori proasta deabinelea.Pentru capsorul tau ala mic si had iti fac cunoscut ca din apa Jiului beau:cerbi,caprioare,lupi,ursi,mistreti,si chiar foarte multi oameni,mai putin cretini ca tine,.Tot aici mai vezi si multe specii de amfibii si pesti,daca sti ce sunt alea.Apropoo ,cei care fac rafting sunt tot un fel de amfibii dar care au curaj si creer ,ceea ce tu duci lipsa.Cred ca daca o sa-ti bagi capul intr-o priza la 380 Volti o sa ti se deblocheze si tie creieri si o sa vezi altfel lucrurile.
ai mare dreptate Simona si sa-i amintim si d_lui Gheorghe cat de mult si cat timp au plouat si mai populeaz? noul minele din valea jiului
Din pacate si de aceasta data ne lasam usor de manevrat cum s-a intamplat de atatea ori, ma refer politic. Cei mai grav este faptul ca cei mai usor de manevrat sunt oameni cu o anumita cultura si cu studii.
Asi dori sa va informez, din anumite date oficiale, a caror sursa nu poate fi dezvaluita: cei interesati de inchiderea lucrarilor pe Jiu si nu numai nu sunt interesati de problemele de mediu, iei sunt platiti din afara de unii ca Soros, de fapt toate asociatiile astea asa zis nonguvernamentale sunt platite bine din afara, pentru a opri anumite sectoare economice ale tarii gen Sistemul Energetic National, care este printre putinele care ne-a mai ramas si a depinde si din acest punct de vedere de straini.
Cugetati si ve-ti observa unde este adevarul.
Gresit Gherghe. Lasa propaganda. Hai sa-ti stric ziua.
1. Lucrarile la hidrocentrala au inceput inainte de infiintarea Parcului National Defileul Jiului si daca cei de la Hidroelectrica se supara poate se intereseaza cat de legal s-a infiintat acest parc in conditiile in care hidrocentrala era deja considerata obiectiv strategic national.
2. Inteleg ca primeai mocca o partida de rafting si de aceea ce agiti sa nu cumva sa ramai pe langa.
3. Pentru ca esti prost nu ai de unde sa cunosti faptul urmator: cantitatea de apa care intra intr-o hidrocentrala este egala cu cantitatea de apa care iasa din hidrocentrala deci animalele nu vor muri de sete. Exemplu elocvent este hodrocentrala de la Taia unde in aval daca sti ce inseamna aval este statia de captare a celor de la Apa Serv si nu numai ca beau apa animalele si mai sunt alimentare cu apa si orasul Petrila si jumatate din municipiul Petrosani. Alta intrebare?
Pana cum 8-10 ani apa era neagra si plina de solventi iar animalele nu mureau de sete.
corect.
Termocentralele produc poluare care omoara oameni ,iar uni vin cu vrajeala ca mor mormolocii.Impactul nu e asa catastrofal cum bocesc ekolabagii.
Simonaaa,ce nume frumos si iubit in aceste zile de romani. Bineinteles ca este vorba de Simona Halep ,o romanca care ne face fericiti si nu de dumneata Simona Energeticiana care cu siguranta iubesti natura precum americanii pe Ben Laden.Dupa cum spune si mecanica fluidelor,apa ,fiind si ea tot un fluid ,pentru cultura ta Simono,curge la vale,adicatelea in AVAL .Ca intrebare pentru mataluta :Intre barajul de la intrarea pe Defileul Jiului de la Livezeni si pana la punctul unde apa revine in albia sa ,ce va curge????.Este foarte adevarat ca foarte multi ani apa Jiului a fost grav poluata ,ca sa raspund pupincuristilor care te sustin,iar flora si fauna au avut mult de suferit dar tot atat de adevarat este si faptul ca fauna si flora au inceput sa-si revina.Pentru cultura voastra a celor care vedeti in natura doar locul in care iesiti din cand in cand sa frigeti cate o bucata de carne va fac cunoscut ca in defileul Jiului ,conform ultimelor studii realizate de cercetatori romani si straini ,sunt prezente 1142 de specii din care 441 sunt specii de fauna din care la randul lor 168 sunt specii protejate si 701 de specii de flora din care 35 sunt protejate la nivel national. Si ca tot ai dorit sa-ti adresez intrebari,te-as intreba daca tembelii care au gandit amplasarea hidrocentralei in Defileul Jiului au tinut cont ca se vor afecta multe aspecte ale vietii pe pamant ,incuzand aicea si pe cei care se gandesc la natura si care o iubesc asa cum ne-a lasat-o Dumnezeu.Nu sunt contra dezvoltarii Romaniei, din orice punct de vedere fie el si energetic ,nici un practicant al sportului pe rauri involburate si cu atat mai putin al lui Soros ,pe care l-as bate la curul gol cu urzici de pe defileu ,ci sunt unul din cei care strabate de mai multe ori Defileul Jiului si care prefera sa admire stancile,padurea si apele,decat baraje ,tuburi ,cladiri,cabluri si tot felul de acareturi si va asigur pe toti cei putini ca voi ,nimurucilor,ca suta la suta din cei care trec pentru prima oara prin Defileu ,admira frumusetea acestuia si nu sar in sus de bucurie cand vad o hidrocentrala ,fie ea si strategica.Apropo de „strategica” ,Simono;crezi ca cel care a gandit amplasarea in Defileu a hidrocentralei sa gandit sa nu poata fi distrusa de rusi si sa o poata inlocui la nevoie pe cea de pe Dunare.Oare asa o fi???Atunci dai dracu de mormoloci ,decat fara buleftrica mai bine asa.
Lasand caterinca ,eu cred ca atunci cand se gandeste ceva util tarii noastre sa fie facut in armonie cu interesele tuturo si cred cu convingere ca se putea gasii alt loc pentru inca o hidrocentrala,iar exemplul cu cea de pe Taia nu este deloc elocvent din motivele explicate mai sus asa ca succesuri la ascultat melodia MACARALE RAD IN SOARE care ti-a umplut inima de bucurie in tinerete si inca ceva ,sa nu uti solutia pe care ti-am recomandat-o ,aceea cu bagatul capului in priza.
Corect !
Gheorghe ceea ce visezi noaptea scoti pe gura ziua. Intrebare de 10 puncte mai Gheorghe? Pana acum 10-12 ani apa de pe Jiu era atat de poluata cu praf de carbune si solventi incat NU era potabila nici macar pentru animale. Cum au trait in aceste conditii toate animalele din defileul Jiului? Apropo mai Gheorghe spune mai dragule ca lucrezi la RNP si ti-e frica sa nu ramai somer daca se inchide Parcul National Defileul Jiului. Stai linistit ca nu se inchide cum nu se inchid de altfel nici lucrarile la hidrocentrala. Pot sa convietuiasca linistite si pasarelele si hidrocentrala.
Vad ca faci spume la gura, nu-i bai. Am remarcat si faptul ca esti analfabet rau, ai facut tu o facultate de ingineria mediului la Petrosani, te-ai angajat tu la RNP carand branza de la Alba dar asta nu te face mai destept sa stii, iar daca injuri pe cei care au alta opinie ca la usa cortului te descalifica total. Te deranjeaza ca majoritatea au alta opinie fata de tine? S-ar putea ca tu sa nu ai dreptate. Asta-i viata.