M inistrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că Legea 197 din 2021 va fi aplicată de către casele de pensii pentru ieșirea din sistem a minerilor și a energeticienilor. Ministrul a declarat, la un post de televiziune central, că va da instrucțiuni pentru aplicarea legii, care reduce cu 13 ani vârsta de pensionare în minerit și energie.

Ministrul Muncii a specificat că prevederile acestei legi urmează să fie aplicate și că apoi „vor fi făcute demersuri în Parlament pentru armonizarea actului normativ cu Legea pensiilor. Casele de pensii au refuzat până acum să aplice Legea 197, în ciuda unei decizii executorii a instanței supreme”, a precizat Marius Budăi.
Actul normativ reduce cu 13 ani vârsta de pensionare pentru lucrătorii din producție.
Mai mulți mineri și energeticieni nu pot ieși la pensie anticipat, în baza legii 197/2021, inițiată de un grup parlamentar din Hunedoara, din care face parte și Ilie Toma, fost șef al Casei de pensii Hunedoara. Sunt probleme la casele de pensii și unele dosare au fost respinse, așa că angajații din sistemul minier și energetic s-au adresat instanței. Cei de a Complexul Oltenia chiar au intrat în greva foamei la Minsterul Muncii.
Aplicarea legislației cu privire la pensionarea minerilor și a energeticienilor lasă loc de interpretare și se pare că nu oricine poate beneficia.
Legea 197/2021, prevede ca persoanele care au desfășurat activitate în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și /sau a II-a de muncă, vor putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, dacă au lucrat cel puțin 25 de ani în aceste condiții. Se vor avea în vedere, deci, și stagiile de cotizare realizate în aceste condiții de muncă în trecut, anterior datei de 1 aprilie 2001, nu doar cele realizate ulterior datei de 18 august 2021, data intrării în vigoare a Legii nr.197/2021.
La determinarea drepturilor de pensie pentru persoanele care vor beneficia de prevederile acestei legi, se va utiliza stagiul complet de cotizare de 25 de ani, pentru stagiile de cotizare realizate în condițiile de muncă precizate mai sus.
Diana Mitrache