Dacã îti place sã mergi cu bicicleta, vrei sã scapi de caniculã si crezi cã muntele este solutia, atunci la Straja gãsesti chiar totul.
Aici sunt sute de tineri veniti deja în tabere, iar în mini-vacanta de Sfânta Maria, care începe de joi, sunteti asteptati si la Liturghia de la Schit, ca si pe traseele ce le puteti strãbate pe jos, ori cu bicicleta.
„Chiar de Sfânta Maria, dupã Sfânta Liturghie de la Straja, turistii sunt asteptati sã vadã cât de frumos este la noi. Cei care iubesc turismul cu bicicleta pot merge  pe noile trasee de biciclete, care leagã Straja de pasul Vulcan si de zona Uricani. Cei care fac mountain bike au parte de douã noi trasee, pe pârtia Mutu, unde folosesc telescaunul nr 2, sau sub telegondolã, traseul Lupului si Baloo si pot folosi aici gondola. Pot face drumetii, iar acum avem 2 noi trasee marcate”, spune Emil Pãrãu, unul dintre cei care se ocupã ca totul în Straja sã fie perfect. Si dacã ai ajuns pânã la Straja, cei de aici, te ajutã sã mai vezi un vârf de munte, spre Petrosani. Asta, pentru cã acolo, în Parâng, mai are loc o manifestare, preluatã de la bunii sã strãbunii momârlanilor.
„Avem autocare la  dispozitia turistilor, ca sã ajungã în Parâng. Acolo are loc Nedeia Troitei si vor vedea obiceiurile de la noi, din zona Vãii Jiului si sã guste produsele traditionale de la noi, adicã tocãnita de oaie si pãsatul momârlãnesc”, a mai spus Pãrãu.  Si, dacã vi s-a fãcut foame, aici gãsiti produse ce numai în Valea Jiului sunt de gãsit..
„Pe lângã produsele  noastre ce le gãsiti la  aperitiv, aici gãsiti brânza Burebista, cas, urdã, slãninã de casã, sloi de oaie, avem si sã le oferim tocãnitã de oaie, ori un miel haiducesc pe care ãl facem acum, în week-end. De un an de zile, facem si niste coaste deosebite de porc, pe care oamenii le apreciazã si, la final, facem plãcinte de cartofi cu brânzã de oi.  Iar sâmbãtã, la Straja,  va fi o sezãtoare cu  momârlanii nostri”, mai spune Emil Pãrãu, cel pe care îl gãsiti la Cabana Montana.
Sute de tineri sunt  asteptati în acest week-end la Straja si, ca în ultimii doi ani de zile, acum, de  Sfânta Maria sunt oameni ce vin din toate colturile  tãrii. Si acum sunt peste 1.000 de tineri în tabere, iar lor li se adaugã cei care vor veni în mini-vacanta de Sfânta Maria.
Diana Mitrache