D in panoplia de aniversări sportive ale anului la nivelul Văii Jiului (despre care vom mai vorbi la momentele potrivite), Minerul Lupeni intră prima în scenă.

Echipa de pe Jiul de Vest va organiza un eveniment pe 23 martie a.c., menit să marcheze o istorie lungă a fotbalului din acea zonă.
Cei care se ocupă de destinele acestei echipe – Primăria și Consiliul Local, sponsorii – au alcătuit un program ”bătut în cuie” la această oră, care va cuprinde la Palatul Cultural și Stadion mai multe segmente. Sunt invitați circa 100 de oameni care au activat în domeniul fotbalului
lupenean – foști jucători, antrenori, conducători – va fi un meci old-boys, se vor înmâna diplome de excelență, tricouri, medalii și plachete.
Cu siguranță va fi o bucurie a sportului, a municipiului Lupeni.


Renașterea unei echipe
Minerul Lupeni este, oarecum, legatîă de mai multe „date de neștere”!
În ce sens? Există documente de arhivă care indică apariția unui Sport Club Lupeni în anul 1914, dar izbucnirea Primului Război Mondial a făcut ca munca înflăcărată a celor de acolo să fie abandonată.
Activitatea va fi reluată în anul 1920 când la inițiativa unor funcționari superiori ai vremii (Vilmos Schwartz, Vilmos Roth, Alfred Kalman, Francisc Frey) se pun bazele unei echipe de fotbal, atunci sub numele de Jiul Lupeni.

De ce 100 de ani în 2023?
De la momentul înființării, echipa din Lupeni joacă doar partide cu caracter amical, ”de prietenie”, doar în zona Văii Jiului și a Țării Hațegului. Abia în ediția 1922-1923 Lupeniul își va trimite echipa în Campionatul Districtului Arad, sub denumirea de ”Jiul Lupeni”, ocupând în final locul 7 din opt echipe, campioana fiind atunci AAC Arad.
Așadar, acești 100 de ani marcați în 2023 (și sărbătoriți în 2024!) înseamnă prima apariție oficială într-un campionat al echipei Minerul Lupeni. O echipă ce va evolua la un al nivel în viitorii ani.