Termocentrala de la Paroșeni are cărbuni și va reporni de luni, în flux continuu, timp de 5 zile. Este prima dată, după doi ani în care a funcționat întrerupt și după mai multe luni în care nu a funcționat deloc. A fost nevoie de un stoc suficient de huilă, pentru ca acest producător de energie să reintre în funcțiune.

După înființarea Complexului Energetic Valea Jiului, minerii au trăit din ajutorul de stat și nici nu au putut să producă energie, până nu au achitat toate certificate necesare repunerii în funcțiune. Și nici stocurile nu au fost suficiente, așa că, tot ce au scos din cele 4 unități miniere în ultimele săptămâni, a fost depozitat. Și stocul ajunge acum pentru funcționarea continuă.

Potrivit unui comunicat remis presei de Complexul Energetic Valea Jiului, „în ultimii doi ani, Termocentrala Paroșeni a fost afectată de o serie de provocări, principalul obstacol fiind lipsa cărbunelui, ceea ce a impus oprirea funcționării acesteia pentru perioade extinse.În urma unui efort concertat, sucursalele miniere au reușit să asigure stocul de cărbune necesar pornirii Termocentralei Paroșeni și funcționării acesteia, pentru o durată de 5 zile consecutive. Trebuie precizat că funcționarea, în continuare, a Termocentralei Paroșeni și asigurarea neutralizării huilei depind de acordarea, în luna decembrie 2023, a tranșei a doua a ajutorului de stat în valoare de 350 milioane lei”.

Din cele 4 unități miniere ale Văii Jiului sunt extrase zilnic doar maxim 400 de tone de huilă. Minerii lucrează, la unele mine, doar pe două schimburi, iar pentru ca termocentrala să funcționeze, e nevoie de aproximativ 2.200 de tone de huilă zilnic.

Diana Mitrache