Turiștii care aleg să viziteze Uricani sunt încurajați să exploreze bogăția de cuarț din zonă. Datele oferite de Centrul Național de Informare Turistică de la Uricani îi îndeamnă pe iubitorii de drumeții să descopere ruinele fostei cariere de la Șiglău.

”Cariera de cuarţ din muntele Şigleu este o atracţie deosebită pentru iubitorii turismului montan, dar şi pentru căutătorii şi colecţionarii de cristale de cuarţ . Lacul Valea de Peşti sau Pârâul Pietroasa sunt puncte de pornire pentru cei care vor să parcurgă un traseu inedit spre Cariera de Cuarţ.
Accesul spre Cariera de cuarţ Siglău pe pârâul Pietroasa este anevoios şi se poate face în aproximativ 3 ore, doar pe jos.
În schimb, accesul pe la Lacul de acumulare Valea de peşti se derulează pe un drum forestier şi poate fi făcut pe jos, cu bicicleta, ATV-ul sau maşina personală. Drumul începe la prima intersectie de după Motelul Valea de Peşti, şi este străjuit de o parte şi de altă de păduri de aluni şi de brazi. După aproape patru ore de mers pe jos pe drumul forestier, se ajunge la cariera de cuarţ, de unde cei mai norocoşi pot găsi bucăţi de cuarţ în stare pură. În prezent, Cariera de cuarţ Şiglău s-a închis, dar încă mai sunt pietre de cuarţ chiar şi pe drum. Cuarţul (cremenea sau cristalul e stancă) este unul dintre cele mai răspândite minerale din lume, cunoscut şi sub denumirea de floare de mină”, arată CNIPT Uricani.
Lacul Valea de Pești și Pârâul Pietroasa servesc drept puncte de plecare pentru cei care doresc să parcurgă un traseu fascinant către Cariera de Cuarț. Accesul către Cariera de Cuarț Șiglău prin Pârâul Pietroasa este mai dificil și necesită aproximativ 3 ore de mers pe jos. În schimb, accesul prin Lacul de acumulare Valea de Pești se desfășoară pe un drum forestier și poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta, ATV-ul sau
chiar cu mașina personală. Drumul începe la prima intersecție de după Motelul Valea de Pești și trece printr-un peisaj înconjurat de păduri de aluni și brazi. După aproape patru ore de mers pe drumul forestier, turiștii ajung la Cariera de Cuarț, unde cei mai norocoși pot găsi bucăți de cuarț în stare pură. Chiar dacă Cariera de Cuarț Șiglău este în prezent închisă, încă mai există pietre de cuarț pe traseu. Cuarțul, cunoscut și sub denumirea de cremenea sau cristalul de stancă, este unul dintre cele mai comune minerale din lume, adesea denumit și „floarea de mină.”
Este demn de menționat că afacerea legată de cuarțul de la Uricani a fost inclusă într-un proces juridic. Fostul prefect al județului Hunedoara, Costel Alic, a fost achitat într-un dosar care viza formarea unui grup infracțional. Acesta a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional, împreună cu președintele Băncii de Scont, în legătură cu un împrumut bancar garantat cu cuarțul de la Uricani. Prescripția răspunderii penale a fost invocată în acest caz.
Resursele de cuarț de la Uricani sunt
evaluate la impresionanta sumă de 45 de milioane de dolari. Aceasta atestă importanța și valoarea acestei resurse pentru regiune.
Monika BACIU