31 mai a fost ultima zi în care Consiliul Județean Hunedoara putea plăti pentru ansamblul de la mina Petrila și exact asta s-a și întâmplat.
De miercuri, a fost dublată paza și încep proiectele prin care ansamblul istoric va deveni ansamblu cultural. La mină au ajuns azi toți cei care au fost implicați, într-un fel sau altul, în acest proiect. Consiliul Județean a plătit suma necesară pentru a cumpăra terenul și clădirile rămase și tot acum a avut loc și o ședință a forului județean, prin care consilierii au luat act de procesul verbal de predare-primire al întregului ansamblu de acolo. „Începând de azi (n.r. 3 mai 2022), suntem proprietarii a tot ceea ce înseamnă ansamblul istoric Mina Petrila. Dimineață am făcut plata către SNIM și la ora 13,00, la CJH este o ședință pe acest subiect. A fost semnat și actul adițional la contractul de pază și, din acest moment, se dublează paza, fiindcă SNIM are până mâine în obiectiv paza, iar firma cu care am făcut contract prin CJH, intră acum și va dubla obiectivele”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Locul este gata pentru investiții și, atât administrația județeană, cea locală, cei de la Planeta Petrila, ori arhitecții care au salvat mina d ela demolare, vor putea veni cu proiecte și idei de revigorare.
„Sigur va fi un regulament aici, ca să vedem fiecare ce face. Cu cei de la Planeta Petrila vom avea un contract de colaborare și veți vedea că, începând de la 1 iunie, efectiv se va schimba totul aici. Chiar cu riscul de a repeta, vă spun că, instituțiile de cultură din subordinea CJH vor avea, din luna iunie, cel puțin două activități, aici, la mina Petrila”, a mai adăugat Costel Avram. Iar administrația locală are acum porțile deschise, lucru subliniat și de primarul în exercițiu.
„Nu pot să mă declar decât fericit că am ajuns în acest moment. Solicitarea către CJH s-a făcut acum 4 ani, pentru că nu am găsit altă posibilitate să preluăm acest ansamblu, pe care în urmă cu aproximativ 8, sau chiar 10 ani, am reușit să îl clasificăm, împreună cu artistul Ion Barbu și cu toți cei care fac parte din Asociația Planeta Petrila. Este un vis realizat și eu sper ca împreună cu
conducerea CJH, să dăm viață acestui ansamblu”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Exploatarea minieră de la Petrila a fost înființată în anul 1859, mina Petrila fiind cea mai adâncă din Valea Jiului, dar a fost închisă în anul 2015.Cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare. Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile
administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma
să își aducă acolo toate
serviciile la un loc.
Diana Mitrache