S -a deschis Târgul de Mărțișoare la Petroșani. Comercianții, de la noi și din alte zone chiar, au venit deja și vând diverse obiecte. Unele, chiar manufacturi. Altele, simple kitsch-uri. Deocamdată, însă, doar câțiva comercianți.
De la celebrii hornari, care ne aduc noroc, șnurul alb-roșu împletit, ori buburuzele care să ne amintească de faptul că vine primăvara, pe tarabe au ajuns tot felul de obiecte. Iar printre ele, tablouri create special din flori, ghivece cu flori naturale și artificiale, ori chiar icoane mici, din care zâmbește câte un sfânt fără nume, dar cu magnet, pentru frigider.
Iar vânzărtorii ne asigură că, pentru fiecare se găsesc cumpărători.
„Noutăți nu prea am. Aceleași mărțișoare tradiționale. Poate s-au mai schimbat gusturile, dar e prima zi. Așteptăm să vedem dacă le plac astea”, a spus unul dintre primii comercianți.
„Am aici un tigru. Oamenii au mai multe gusturi. Dar sunt frumoase toate. De exemplu un fluturaș, o floricică. Sunt frumoase și le poți da unei anumite persoane. Prețurile de la 10 lei, dar eu vă zic că nu contează prețul, ci să îl dai persoanei iubite”, m-a sigurat un alt vânzător, un tânăr venit din Buzău, dar mirat tare că în Valea Jiului nu a găsit și el un centru comercial gen mall, în care să își treacă timpul liber.
„Brățările sunt model nou 2024”, spunea un alt comerciant, care a vrut să pară marfa lui de actualitate.
„Vin de la Buzău, cu mărțișoarele. Avem și noi și vechi, tradiționale. Da și icoane avem. Cine vrea să ia, ia”, a completat alt vânzător.
Simbolul mărțișorului a pornit de la acel șnur alb-roșu, împletit și pus la mâna tinerelor fete. Așa că, printre multitudinea de pisicuțe, fluturași, buburuze și insecte cu pietre sclipitoare, sunt și brățările mult aduse și ele în actualitate, cu câte o floricică sau o mărgică de plastic, atașată.
Tradiția spune că mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, iar acest simbol apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul, se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul. Obiceiul de mărțișor a fost inclus în Lista elementelor patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO în anul 2017, ca „evenimente culturale asociate cu sărbătorirea zilei de 1 martie”, propus într-un dosar colectiv de către Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova și România.
Diana Mitrache