Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 21
septembrie 2023, ora 1330, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, o manifestare cultural-educativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea a doi mari regizori români: Liviu Ciulei și Ion Popescu-Gopo.

Sub genericul „Mari regizori români: Ion Popescu-Gopo și Liviu Ciulei”, viața și creația acestor două mari personalități ale cinematografiei, teatrului, artelor vizuale din România vor fi aduse în atenția publicului cu ajutorul unei prezentări detaliate și bogat ilustrate, realizată pe baza unei serioase și ample documentări.
Talent multilateral, regizorul, scenaristul, actorul Liviu Ciulei (1923-2011) este un nume de referință în teatrul și
cinematografia din România, creațiile sale regizorale fiind tot atâtea realizări artistice de mare ținută și originalitate. Ca regizor de teatru, a montat pe
prestigioase scene bucureștene piese din repertoriul românesc și universal, de la O scrisoare pierdută a lui Caragiale, la Cum vă place și Furtuna de Shakespeare, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Elisabeta I de Paul Foster sau Pescărușul de Cehov, iar lista este departe de a fi completă.
A fost răsplătit cu importante premii pentru regie de film: Premiul I la Festivalul de film de la Karlovy Vary în 1960 pentru Valurile Dunării, premiul pentru regie în 1965, la Festivalul de la Cannes, pentru ecranizarea romanului Pădurea spânzuraților, în care a apărut și ca actor, alături de celebri actori români.
Liviu Ciulei a fost apreciat și în afara granițelor țării, creațiile sale regizorale din Statele Unite bucurându-se de un mare succes.
Al doilea mare regizor comemorat la 100 de ani de la naștere, Ion Popescu-Gopo, are un loc cu totul special în
cinematografia românească, în arta filmului de animație.
Devenit celebru prin al său „omuleț”, eroul filmului de animație Scurtă istorie, creionat din linii simple, dar expresive, Ion Popescu-Gopo a adus un suflu nou, modern, atât în filmul de animație, cât și în cel cu actori unde a ecranizat în special basme românești (Fata moșului și fata babei, De-aș fi… Harap Alb etc.)
Pentru Scurtă istorie a fost distins, în 1957, la Festivalul de la Cannes cu Palme D’Or, iar pentru alte pelicule a primit premii în Germania, S.U.A., Franța, Cehoslovacia.
Liviu Ciulei și Ion Popescu-Gopo sunt două personalități ale culturii române a căror moștenire artistică trebuie cunoscută în special de către tineri, iar manifestarea noastră își propune tocmai acest lucru.
În finalul prezentării, celor prezenți în sală li se vor adresa întrebări din subiectul urmărit, cei care vor da răspunsuri corecte fiind răsplătiți cu frumoase premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.
Manager,
Ioan Sebastian Bara