Manual contra promovare / Profesor universitar acuzat de conditionarea examenelor

Un profesor de informaticã de la Universitatea din Petrosani este acuzat de studenti de conditionarea promovãrii examenului de manualele cumpãrate, evident la negru, de la el. Conducerea UPet anuntã demararea unei verificãri în acest sens.

În mai multe zone din municipiul Petrosani au apãrut anunturi, postate de un ONG care luptã împotriva coruptiei din facultãtile românesti, referitoare la profesorul Constantin Zãvoianu, de la Universitatea Petrosani. Sub numele „Din dosarele secrete” se spune cã profesorul de informaticã Constantin Zãvoianu „interzice rãsfoirea manualului sãu la examen, doar dacã nu l-ai achizitionat din servieta sa! Nimeni nu face nimic în acest sens, doar pentru cã în România <<merge si – asa>>. Ne-am sãturat, domnilor Profesori, de un asa tratament!”.  Manifestul, ca sã îl numim asa, a fost distribuit în 1784 de exemplare, dupã cum scriu autorii lui si reprezintã o campanile încurajatã de Omnia Verba, “pentru libera exprimare a opiniei”.

1-1Rectorul Universitãtii din Petrosani, Aron Poantã, spune cã a aflat despre aceste manifeste si cã a decis sã ia mãsuri în limitele legale. “Am discutat cu decanul Facultãtii, cu dl Baron si l-am rugat sã discute cu domnul Zãvoianu, sã vadã care este situatia. Vreau sã vã spun, însã, cã nu existã nicio sesizare scrisã din partea vreunui student în acest sens”, a declarat Poantã. Totusi, oficialul UPet este decis sã îl cheme pe profesorul de informaticã la Consiliul de Administratie pentru a discuta problema ridicatã, dar a precizat cã fãrã un document care sã semnaleze negru pe alb eventualele nereguli nu se pot face prea multe din punct de vedere legal.

Constantin Zãvoianu este lector universitar în cadrul departamentului Matematicã-Informaticã a Facultãtii de Stiinte, unde Decan este  Mircea Baron.

Carmen Cosman

 

 

Advertisements

3 comentarii la „Manual contra promovare / Profesor universitar acuzat de conditionarea examenelor

 • 11 iulie 2013 la 09:28
  Permalink

  inocenta conducere a universitatii nu stie ca aceasta este o practica destul de raspandita si cu traditie. acum, ca a aflat, va lua masuri urgente: va identifica si va pedepsi aspru pe acei ilegalisti care au distribuit astfel de materiale conturband ordinea sociala si bunul mers al universitatii.

 • 11 iulie 2013 la 11:10
  Permalink

  Cred ca a suparat pe cine nu trebuie de ii pus in halul asta la colt. Sunt o gramada de profesori care fac chestia asta. Ce spuneti de doamna Slusariuc, te duci la ea cu lucrarea de licenta si iti spune ca nu e buna de nimic pana ii dai ei 300 euro sa o faca asa cum trebuie? Ii jenant ce se intampla la Universitatea din Petrosani si probabil la multe alte universitati din tara.

 • 12 septembrie 2014 la 20:35
  Permalink

  In Romania se practica veniturile ilicite.Vin in tara sa imi petrec dupa 4 ani concediul bine meritat ,imi expirase si buletinul.Cand sa platesc chitante la primaria din Vulcan,caserita imi spune sec si incruntata „aveti neplatit impozitul la masina’ ,’ce masina ?” zic eu ? „nu stiu,mergeti la ghiseul…(aici m-am plimbata asa ca boul la poarta noua pe la ghisee) ajung in sfrasit nesigur la destinatia’ghiseu” si sunt luat la intrebari.Aflu in sfarsit ca masina mea, pe care o lasasem unui verisor, avea datorii de nu le puteam duce .Sun, ma interesez ,aflu ca era deja vanduta la altcineva asa fara acte.Un altcineva pe care intamplator il stiam.Intru in panica, dar o functonara’suspect’ de amabila imi spune ca trebuie radiata, ca trebuie platita datoria si ca trebuie sa merg cu cumparatorul la Deva la radieri…eu om de cuvant gata ,platesc(trebuia sa-mi fac actele de identitate cat mai repede) cu gandul ca stabilesc cu amicul cum plecam spre Deva.Dar ca sa fiu sigur ca pe viitor nu mai am datorii cer, dupa ce platesc tot, sa mi se dea un act ca sa stiu ca nu mai am datorii.Platesc 26 de lei la urgenta certificat fiscal ,mi se spune ca in 24 de ore e urgenta.BUUUUn!..Ma supun! Pana a doua zi dau si de actualul stapan al masinii ‘mele’ pe care il inhat si vin cu el la aceeasi functionara’suspect ‘ de ambila ,care azi nu mai era atat de amabila .Reluam discutiile,printre care imi ridic si certificatul fiscal fara datorii ca sa ma asigur ca nu voi fi iar victima unui sistem ‘corupt’.Fuctionara amabila(observati ca de data asta nu mai e suspecta, ma expediaza rapid cu informatii scurte) dar si cu dosarul plin de acte, via Deva.Asteptam pe banca pana fuctionara ne face un maldar de acte,ne mai cere niste bani (nu spun cati dar cand m-am prins eu ca pentru servicul facut era nesimtit de mult si inutil pe desupra-pentru ca la deva nu aveam devoie de aceea suspecta ‘FISA DE RADIERE” pentru care am tot cautat chitanta la intoarcere si nu o gaseam si pentru care am realizat ca functinara ISI ROTUNJEA ILICIT VENITURILE. Hartia pentru care platisem „clandestin” o suma in buzunarul functionarei era in plus, in maldarul de hartii din dosar,pentru ca era suficient ‘certificatul fiscal’ imi zice functionara de la Deva,unde toate au mers in jumatate de ora ,nesteptat de repede.Nu m-au deranjat banii ,m-a deranjat felul complicat prin care mi s-a expus situatia mea de catre functionarele de la incasari, ca sa faca de ‘o pizza” ,cu un formular descarcat de pe net pe care il puteam completa si eu si care mie, chiar numi-a fost de folos.Am vrut sa merg si sa-i arunc fisa prin ghiseu insa discutand la o bere cu baietii care se ocupa de adus masini din strainatate am aflat ca e mana in mana cu primarul si ca
  o parte din bani merg la el.Ce era sa mai spun? M-am sters cu hartia la fund …si am mai baut o bere in cinstea primarului si a functionarelor care pe langa salariu,la servici isi rotunjesc veniturile pacalind fraierii!

Comentariile sunt închise.