Malul surpat le dă de lucru minerilor de la Lonea

Calea ferată din zona Cartierului Brătianu nu este corect semnalizată. O spun inspectorii de muncă. După ce s-a surpat o parte din malul ce susținea calea ferată de la Lonea, minerii de la această mină trebuie să remedieze mai multe deficiențe

Mai multe nereguli au descoperit inspectorii ITM pe calea de rulare a trenului ce vine de la mina Lonea, spre Petrila. De la semnale lipsă, la zone ce trebuie curățate și întreținute, toate au fost raportate, iar inspectorii de muncă au dat termene pe care angajații minei trebuie să le respecte și să remedieze deficiențele. Totul, după ce au verificat starea căii, odată cu prăbușirea unei părți din malul de susținere.
„La Lonea, la exploatarea minieră, sunt mai multe deficiențe și s-au dispus niște măsuri: strângerea de urgență a șuruburilor și refacerea etanșeității lămpilor la instalațiile de iluminat, pe traseul benzii, realizarea unei semnalizări de securitate a intersecției de trecere la nivel cu calea ferată a străzii Dobrești, din Petrila, menținerea căii ferate destinate transportului de cărbune într-o stare corespunzătoare, respectând normele SSM și realizarea lucrărilor de întreținere, revizie și reparație la linia de cale ferată uzinală, așa încât transportul de cărbune să se desfășoare în condiții de securitate”, a declarat Florin Bozdog, șef ITM Hunedoara.
Pentru a determina motivul surpării, dar și pentru a remedia problemele apărute, inspectorii de muncă le-au cerut sprijin specialiștilor în construcții.
„Și CEH și ITM Hunedoara, serviciul Petroșani, a solicitat un punct de vedere inspectorilor de stat în construcții, referitor la proiectul primăriei și la lucrările ce se vor face, pentru că ei sunt cei care pot verifica stadiul lucrărilor de construcție”, mai spune Florin Bozdog, inspector șef ITM Hunedoara.
Primăria Petrila, antreprenorul care construiește un bloc în zona cu probleme și angajații Complexului Energetic Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara, imediat după incident.
Primăria trebuie să găsească soluția ca să facă zid de sprijinire și consolidare a versantului, iar constructorul trebuie să se apuce de construirea acestui zid de sprijin.

Diana Mitrache