Problema cainilor vagabonzi reprezinta un subiect sensibil datorita legilor care interzic eutanasierea maidanezilor, dar si o adevarata bataie de cap pentru edilii locali care nu mai fac fata plangerilor cetatenilor care au fost „compostati” de catre cainii fara stapan.
Numai in municipiul Petrosani, in fiecare an, aproape un miliard de lei vechi pleaca de la bugetul local pentru capturarea, deparazitarea, sterilizarea si hranirea maidanezilor. Pana una -alta, Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, cu doua zile in urma, faptul ca doua articole din proaspat propusa lege destinata eradicarii fenomenului cainilor fara stapan incalca, la sezizarea reprezentantilor a doua formatiuni politice, Constitutia. Decizia a ramas definitiva. „Stim ca lumea este nemultumita in ceea ce priveste cainii fara stapan, dar putem spune ca noi am mai stopat, cat de cat, fenomenul pe domeniul public. Totusi, mereu ne pomenim cu noi haite de caini, care nu stim de unde sunt adusi. Daca am stii, atunci am lua si masuri impotriva celor care ii aduc si ii lasa in Petrosani. Este adevarat, maidanezii scot de la bugetul local sume importante de bani si reprezinta o problema care nu va fi rezolvata, probabil, niciodata, tinand cont de modul in care sunt si vor fi facute legile care ii protejeaza”, sustin reprezentantii Primariei municipiului Petrosani.
Anul trecut, cateva sute de maidanezi l-au vizitat pe „Labus”
Anul trecut, activitatea de capturare a cainilor vagabonzi din municipiul Petrosani a fost ceva mai bine organizata si rezultatele au devenit deja
vizibile. In primul rand, numarul maidanezilor care se plimbau liberi prin localitate a scazut simtitor, acestia fiind prinsi, sterilizati, tratati si apoi cazati la adapostul special creat in Cartierul Colonie. In cel de-al doilea rand, in prezent, colaborarea dintre primarie si organizatiile care au ca obiect de activitate protectia animalelor functioneaza mult mai bine decat in anii anteriori. „Colaborarea dintre noi si primarie s-a imbunatatit substantial in ultimul timp. Pana in prezent noi am adoptat cateva zeci de caini care au trecut mai intai prin adapostul din Colonie unde conditiile oferite animalelor sunt destul de bune”, a spus vicepresedintele unei asociatii de protectie a animalelor.
Cainii vagabonzi care ajung la adapostul din Colonie sunt deparazitati, vaccinati anti-rabic, tratati de diverse boli si apoi castrati. In functie de bolile de care sufera „pacientii”, pana la internarea si apoi castrarea acestora, sumele cheltuite sunt cuprinse intre 200.000 si 1.000.000 de lei vechi. Numai anul trecut, cateva sute de patrupede au trecut pragul Adapostului „Labus” din Colonie, dar, si prin mainile medicului veterinar care se ocupa de tratarea lor. „De-a lungul anului trecut am tratat si castrat cateva sute de patrupede. Daca la masculi operatia de castrare decurge mai repede, la femele am ceva mai mult de lucru, dar am devenit experta. Dovada sta si faptul ca nu am pierdut nici un pacient pe masa de operatie. Pe de alta parte pot sa ma laud si cu faptul ca inca nu am fost muscata de nici un caine pe care l-am tratat. Aici sunt efectuate doar sterilizari, nu si eutanasieri, pentru ca legea ne interzice acest lucru”, a declarat medicul veterinar Cosmina Padure.
Agresivii imbatranesc in „adapost”
In prezent, in Colonie sunt cazati circa 70 de catei, intr-un adapost care a fost extins, in urma cu ceva timp, cu inca 50 de custi. Dupa ce trec prin etapa „adapostul”, maidanezii, datorita legilor ambigue care interzic eutanasierea lor, sunt eliberati pe strazi. La adapost se mai intorc doar cei agresivi sau cei care s-au obisnuit cu mancarea si oamenii de aici si care revin benevol pentru o portie de hrana. „In principiu, dupa ce sunt deparazitati, tratati si castrati, cainilor maidanezi li se pune un cercel in ureche si li se da drumul in teritoriu. In afara celor cativa caini care s-au obisnuit cu mancarea de la noi si revin aici de bunavoie pentru o masa, inapoi mai revin doar cei agresivi. Ce-i drept, am avut numeroase cazuri de acest gen, cand maidanezii, cu cercel cu tot, au trebuit sa fie adusi inapoi pentru ca au atacat oamenii pe strada. Acestia nu vor mai fi eliberati niciodata si vor ramane aici pana la adanci batraneti. Problema este ca nici aici nu-i putem tine pe vecie si nici nu-i putem eutanasia pentru ca nu ne permit legile in vigoare. Nu stiu cand si cum va fi rezolvata problema celor aproximativ 1.000 de maidanezi din Petrosani”, a precizat Florin Niculescu, seful Serviciului de Ecarisaj din Petrosani. „Avem un adapost bine pus la punct si care corespunde normelor. Nu vom reusi niciodata sa strangem toate animalele de pe strazi. La adapost ii toaletam, le punem un crotal si apoi le dam drumul. Asta este legea la ora actuala. Numai pe cei bolnavi ii putem eutanasia conform legilor in vigoare”, au precizat reprezentantii primariei din Petrosani.
Adoptarea = 200 de lei
Pentru cainii fara stapan ar mai exista o varianta de a scapa din custile in care traiesc in adapostul din Colonie si anume aceea de a fi infiati. Deoarece, insa, pretul unei infieri este cam mare, respectiv 200 de lei (potrivit HCL nr. 293/2007), anul trecut nici macar un singur patruped nu a fost infiat de catre cetatenii municipiului. „Am avut destule cazuri de persoane care s-au interesat de conditiile in care pot lua acasa un caine dar, cand au auzit ca taxa de revendicare este de doua milioane de lei vechi, cu totii au spus ca mai bine isi cumpara un animal nou din alta parte”, spunea, anul trecut, Florin Niculescu.
Mircea Nistor