Edilii declarã cã sustin organizatiile care le aduc nume si renume – cã doar nu-i doare gura – si îsi pun banderola tricolorã atunci când culeg laurii reusitelor oamenilor de culturã.
Petrila se poate considera fãrã probleme norocoasã. Existenta, nu doar ca un punct pe hartã, acestui loc a fost cunoscutã la cel mai înalt nivel prin actiuni si proiecte – de pionierat, de culturã – ale oamenilor ei. Asociatia Culturalã ”Les amis de la France”, Fundatia Culturalã Conditia Românã, Clubul Copiilor si Elevilor sunt organizatii care au adus Lumea în Petrila, si Petrila în Lume. Oameni de culturã de la cel mai înalt nivel – Uniunea Scriitorilor, profesionisti strãini, reprezentanti de ambasade si chiar ambasadori, au initiat colaborãri nebãnuite pentru un oras mineresc, au promovat locul, oamenii si copiii, numiti de presedintele Fundatiei ”Henri Coandã” pentru copii superdotati ”bulgãri de cristal acoperiti cu praf de huilã”. Dar câte nu au fãcut…
Edilii orasului declarã, public, de fiecare datã, cã sustin aceste organizatii – cã doar nu-i doare gura – si îsi pun banderola tricolorã atunci când culeg laurii reusitelor oamenilor de culturã. E bine si asa, spun optimistii. Dacã nu ”cãpetenia” ridicã orasul prin activarea volorilor, se poate, chiar cu succes, si invers – oamenii sã oblige edilii sã devinã activi.
Si a avut loc expozitia copiilor Petrilei, fãrã copiii-autori, în Alba Iulia – Frânturi de gravuri – expozitie gãzduitã de Biblioteca Judeteanã ”Lucian Blaga”. Profesorul Radu Chinta a bãtut la usile Primãriei pentru a obtine o masinã pentru ca micii artisti sã poatã participa la vernisaj, dar a fost în zadar. Primãria este mult prea ocupatã cu lucruri majore…
Ca urmare, o mânã de oameni – Radu Chinta, Cristian Sergiu Ianza, Costantin Dorian Barbu, Ionel Zmãu, Cristina Smadea, Mioara Pop, Florentin Budea, Cãtãlin Stepa – a promovat admirabil orasul si viitorul sãu – copiii.
”Mentionez cã nu as fi reusit panotarea fãrã ajutorul prietenilor mei: Ionel Zmãu (maestrul panotãrilor nemtesti), Florentin Budea si Cãtãlin Stepa, care au renuntat la cafeaua planificatã în Cetate pentru a-mi fi ajutoare de nãdejde. Domnului Cristian Ianza si doamnei Cristina Smadea, se impun multumiri si nu numai pentru panotare. Pentru organizarea impecabilã a întregului eveniment cultural.
Înaintea vernisajului, Cristian Ianza ne-a oferit ocazia sã vedem cetatea. Impecabilã, curatã, linistitã. Cu adevãrat un oras european. Nu voi uita niciodatã faptul cã am avut ocazia sã expunem aici. Nu mai stiu dacã autorul pozelor din cetate am fost eu sau presedintele asociatiei “Les Amis de la France”, Ionel Zmãu. În mod cert aparatul era al lui. Îmi pare încã rãu cã nu am reusit sã aduc în acest frumos oras autorii gravurilor, copiii de la Cercul de artã.
Îmi imaginez doar cum ar fi arãtat în aceastã pozã (vezi fotografia alãturatã – n.n.).
Nu pot sã mã exprim dacã expozitia a fost sau nu un succes, deoarece as fi subiectiv. Acest lucru trebuie sã-l spunã altii. Eu m-am strãduit si mã voi strãdui sã schimb perceptia publicã asupra unui oras frumos si cu oameni valorosi cum este Petrila. Mã voi strãdui sã trasmit elevilor mei pasiune pentru artã si dacã pot voi încerca, prin artã, sã atrag atentia în mod pozitiv asupra orasului meu.
La expozitie au participat artisti, profesori, poeti, muzicieni, copii, adicã exact pãtura care întretine cultura. Le-am multumit în scurtul meu discurs cã si-au fãcut timp sã participe la acest eveniment, le multumesc si aici! Dupã vernisaj recitalul folk realizat prin împletire de Florentin Budea si Cãtãlin Stepa a fost unul deosebit. Împletire, adicã un cântec Cãtãlin, un cântec Florentin… si tot asa. Florentin chiar a invitat copiii din Alba în fatã si au interpretat o melodie cu totii, melodie la care cei mici asigurau refrenul.
Un eveniment cultural cu amintirea cãruia noi am plecat multumiti sã transmitem celor de acasã felicitãrile gazdelor”- spune prof. Radu Chinta, Cercul de Artã – Clubul Copiilor Petrila.
Ileana Firtulescu