10_siteLa 40 de ani de la constructia lui, Barajul Valea de Pesti continuã sã functioneze fãrã nicio reparatie si asta din cauzã cã proiectul este blocat. Administratorii constructiei sunt de pãrere cã lucrãrile de reparatii sunt absolut necesare, iar efectuarea unor reabilitãri mãcar în casa vanelor din baraj reprezintã o prioritate.

Pus în functiune în urmã cu 40 de ani Barajul Valea de Pesti, care are o înãltime de 56 de metri, a fost ridicat din anrocamente si etansat în amonte cu o mascã din beton asfaltic.

Din 1973, de când a fost dat în folosintã, barajul nu a fost golit niciodatã, desi de câtiva ani prezintã fisuri, care trebuie neapãrat remediate. Desi  administratorii constructiei sunt de pãrere cã lucrãrile de reparatii sunt absolut necesare, iar efectuarea unor reabilitãri mãcar în casa vanelor din baraj reprezintã o prioritate, investitia cifratã la trei milioane de euro, a fost tergiversatã ani de zile.

Sorin Corici, directorul Sistemului Hidrotehnic Petrosani, spune cã s-au fãcut studii de specialitate si barajul în sine nu prezintã nici un pericol, dar sunt probleme serioase la cele douã vane de fund  – una de golire, iar cea de a doua de sigurantã – care asigurã golirea barajul.

„Anul trecut s-a tinut o licitatie, câstigatã de o firmã fin Prahova, Apasco. Contractul a  fost încheiat, a fost emisã autorizatia si s-a plãtit cota de 1% cãtre Autoritatea în Constructii”, a spus Corici referitor la pasii care au fost parcursi. Finantarea trebuia sã se facã printr-un PNDI, programe care au fost închise. Totusi, lucrãrile la baraj au fost pãstrate, fiind considerate de maximã importantã, dar ultimele vesti despre acest proiect sunt din decembrie. Conform contractului, lucrarea este suporatã de constructor, car10_1sitee îsi recupereazã ulterior banii. În luna decembrie a anului 2012, constructorul ar fi trebuit sã acceseze un credit bancar, cu garantie guvernamentalã, dar de atunci totul a stagnat, iar barajul nu a mai intrat în reparatii capitale, asa cum era preconizat.

Ruperea barajului, catastrofalã pentru localitãtile din aval

Cu o lungime la coronament de 237,5 metri si o lãtime de 6,35 de metri, Barajul Valea de Pesti  asigurã alimentarea cu apã potabilã  pentru populatia din Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa si o parte din Petrosani, dar are si rol de alimentare cu apã a obiectivelor industriale din Valea Jiului. Datele tehnice aratã cã  lacul de acumulare de la Valea de Pesti are un volum de 4,5 milioane de metri cubi de apã si are un luciu de apã de 25 de hectare. Bazinul hidrografic al barajului este de 31 de kilometri pãtrati, în timp ce lacul are o adâncime maximã de 53 de metri si o lungime de doi kilometri. Initial, la constructia lui, barajul a fost gândit si pentru atenuarea viiturilor, însã din cauza fisurilor apãrute în timp, acest rol este mai mult teoretic decât practic. Chiar dacã specialistii dau asigurãri cã riscurile sunt zero, dacã barajul s-ar rupe situatia ar fi catastrofalã. Practic, apele lacului ar mãtura localitãtile Uricani, Lupeni, Vulcan si Iscroni.

Carmen Cosman