În mai toate localitățile Văii Jiului sunt acum lucrări pe care Apa Serv, prin firmele cu care are contract, a reabilitat rețelele de apă, canalizările, a extins lucrări și a modernizat stațiile de tratare a apei. Singurul oraș în care acestea sunt gata este Petroșaniul, iar în rest, lucrările sunt în termen.
Aproape jumătate din lucrările propuse în contractul mare de reabilitare a rețelelor de apă și a stațiilor de tratare sunt gata. Mai e de lucru, iar cei de la ape ne explică în ce ritm s-a lucrat.
„Suntem undeva la 53%, progresul fizic. Pe fiecare contract în parte, procentele diferă. Ca și rețele, pe Petrila avem gata 63%, Lupeniul 57%, pentru că acolo termenele sunt mai scurte. Progres fizic mai mic îl au cele două stații de tratare a apei, Zănoaga și Taia, dar e progres normal, pentru că termenul final este undeva la nivelul lunii iunie. Lucrările de la stațiile de tratare sunt mai complexe, în sensul că am pus condiția ca stația să funcționeze pe toată perioada lucrărilor și de aceea se fac multe lucrări provizorii”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Doar în Petroșani au fost gata lucrările și aici ne aflăm în perioada garanțiilor, însă, sunt destul de dese avariile. Și cei de la ape explică de ce se petrec ele.
„Pe Petroșani este un contract încheiat. A și trecut un an de când s-a încheiat. Perioada de notificare a defectelor este de 3 ani și, în acest an, am mai avut situații în care erau locații cu avarii. Dar aici explic că nu e din cauza constructorului sau a noastră, ci din cauza presiunii apei. În momentul în care legi o rețea nouă, la una veche, se schimbă atât viteza de circulație, debitul și presiunea și toate avariile au apărut în zone în care rețelele vechi s-au legat la cele noi”, mai spune Ionică.
90 de milioane de euro a primit Apa Serv pentru implementarea unui amplu proiect ce va îmbunătăți sistemul de aducțiune al apei și canalizarea în mai multe orașe ale Văii Jiului.
Diana Mitrache