Petrila: Primul UAT cu mașină electrică din județ

P etrila are, de câteva zile, mașină electrică și asta, după ce primarul Vasilică Jurca a decis să cumpere una la primărie.

Astfel, localitatea din estul Văii Jiului este prima din județ, care devine „prietenoasă cu mediul”. Iar primarul ne-a invitat la o cursă prin oraș, ca să verifice lucrările în teren.
Mașina electrică de tip Hyundai a ajuns pe străzile din Petrila, la finele săptămânii trecute, iar primarul spune că a ales o astfel de mașină din motive economice. Asta, pentru că mașina consumă mult mai puțin decât una pe motorină sau benzină.
Primăria Petrila devine astfel, prima instituție prietenoasă cu mediul.
„S-ar putea să fim chiar primii. Am luat decizia de a cumpăra anul acesta o mașină electrică, în primul rând, ca să fim prietenoși cu mediul și, în al doilea rând, cred că este mai eficient, din punct de vedere economic. Mașinile de serviciu au o cheltuială între 800 și 1000 de lei pe lună, pentru combutibil. Iar suma va intra pe economie. Bineînțeles că este un consum de curent electric, dar e unul foarte mic”, a spus Vasilică Jurca, primarul orașului Petrila.
Primarul mai spune că a luat mașina printr-un contract și că are și stație de încărcare la instituție. „Am cumpărat-o printr-un dealer de la Tg Jiu. Am vrut să fie full electric, iar primăria a plătit 117.000 de lei. Mașina a costat cu 10.000 de euro mai mult, dar este acel voucher pe care îl oferă statul, la mașinile integral electrice. Deci, mașina a fost cam 36.000 de euro, din care am primit o reducere de 10.000 de euro, iar firma ne-a făcut o reducere de 1.000 de euro”, a precizat edilul, primul din județ care conduce la job o mașină electrică. În plus, pentru că a montat la primărie stația de încărcrea, primraul spune că va adopta și o hotărâre de consiliu prin care toți cei care au mașini electrice să le poată încărca la primărie, gratuit. Mașina achiziționată este HYUNDAI KONA ELECTRIC de 136 CP HIGHWAY. Potrivit descrierii oficiale, mașina oferă o automonie de până la 484 de kilometri, viteza maximă poate fi de 167 km/ h.
Încărcarea bateriei litiu-ion polimer de la o capacitate de 10% până la 80% durează aproximativ 47 min.
Diana Mitrache