A durat o perioadã prelucrarea datelor pentru ca administratia de la Petrosani sã scoatã la licitatie proiectul prin care vor furniza agent termic în sistem centralizat, cãtre cei peste 2.000 de abonati.
Municipiul Petrosani a rãmas singurul racordat la sistemul de termoficare ce vine de la Paroseni si, dupã ce firmã a dat faliment din cauza datoriilor uriase,  primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune cã a decis sã facã prin Primãrie acest lucru. În final, termoficarea, dacã va functiona, va ajunge si la câteva blocuri si edificii din Vulcan.
„Suntem gata cu documentatia. Am preluat tot ce trebuia de la SC Termoficare SÃ, iar miercuri dãm hotãrârea de consiliu prin care scoatem la licitatie serviciul de termoficare”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Primãria din Petrosani scoate la licitatie serviciul de distributie al energiei termice în sistem centralizat, iar reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara spun cã se vor prezenta. Decizia ar urma sã le vinã în sprijin celor 2.000 de abonati ai sistemului, care mai beneficiazã de cãldurã la Petrosani.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara spune cã va avea si stocurile  necesare si cã la Deva deja se furnizeazã agent termic de la Mintia. Asta, însã, în conditiile în care abonatii, aproximativ 6.000 de apartamente, au plãtit  facturile în proportie de 90%. La Petrosani, gradul de încasare nu depãseste 50%.
Termoficarea antreneazã si Consiliul Judetean Hunedoara
Si institutia judeteanã se va implica în problema termoficãrii atât cât îi permite legea, a dat asigurãri Mircea Bobora, presedintele CJ Hunedoara. Discutiile despre soarta termoficãrii în sistem centralizat au fost provocate de consilierul judetean Florin Mârza. Potrivit acestuia, doar în Petrosani sunt peste 2000 de familii care riscã sã înghete la iarnã în casã, dupã ce societatea de interes local a dat faliment. ”Consider cã implicarea consiliului judetean prin pârghiile administrative iar dumneavoastrã împreunã cu colegii din conducerea consiliului judetean  si pe cale politicã puteti sã faceti în asa fel încât în aceastã iarnã sã nu avem un colaps al acestor servicii. Dacã în aceste zile nu se iau niste mãsuri, sã stiti ca va fi prea târziu”, a spus Mârza.
Presedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, spune cã institutia va face o serie de interventii pe lângã cei abilitati.
”Vom face toate diligentele care sunt si legale dar si interventii si încercãri de a sensibiliza lumea pe aceste puncte sensibile. (…) Si Deva si Mintia este si  constituie în continuare o preocupare pentru ceea ce înseamnã termoficarea. Dacã la Deva lucrurile stau un pic mai bine, la Petrosani mentionez cã lucrurile treneazã de mai multã vreme si sunt responsabilitãti pentru cei care nu au luat mãsuri în ceea ce înseamnã mentenanta si realizarea unui flux normal de furnizare si încasare a energiei termice”, a spus Mircea Bobora.
Diana Mitrache
Maximilian Gânju