La aproape 8 luni, aparatul PCR  tot nefuncțional D upă aproape 8 luni, Ministerul Sănătății încă are nevoie de timp pentru a oferi un răspuns în ceea ce privește situația aparatului Real Time PCR achiziționat de Spitalul de Urgență din Petroșani.

În luna martie, Ministerul Sănătății a remis un răspuns către redacție în care menționa faptul că ”Comisia de Diagnostic Molecular și Secvențiere din cadrul Ministerului Sănătății a evaluat dosarul și a semnat în data de 18.03.2021 raportul tehnic. Acesta se află în acest moment la Secretariatul Comisiei”.
Nici până acum, Spitalul de Urgență din Petroșani nu a primit avizul care este necesar pentru operaționalizarea efectivă a aparatului de testare Real Time PCR.
Încă din luna ianuarie s-au realizat toate procedurile necesare, însă, etapa birocratică face ca nici acum aparatul să nu poată fi efectiv folosit. Utilizarea acestuia depinde de avizul Ministerului Sănătății.
Am revenit cu o nouă solicitare la Ministerul Sănătății. în data de 15 iulie, instituția a comunicat faptul că are nevoie de mai mult termen pentru a ne oferi un răspuns în ceea ce privește aparatul RT-PCR.
”Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătății, vă comunicăm că în conformitate cu prevederile art.7 Alin.(1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășeste 10 zile, iar răspunsul va fi comunicat în maxim 30 de zile”, arată Ministerul Sănătății.
De precizat că, în luna noiembrie a anului trecut, Consiliul Local Petroșani a aprobat procedura de achiziție a aparatului Real Time PCR, care a costat aproximativ 400.000 de lei. Aparatul achiziționat de Spitalul de Urgență Petroșani a fost amplasat într-un spațiu special amenajat la parterul Policlinicii Stomatologice și va deservi nu doar municipiul Petroșani, ci și celelalte localități din Valea Jiului. Momentan, în Valea Jiului se înregistrează un singur caz de coronavirus, acesta fiind la Uricani.
Monika BACIU