Periodic, o poveste dedicată unei echipe sportive din Valea Jiului cu aniversare rotundă în cursul anului 2020.
După 14 ani în primul eşalon, Jiul nu mai poate ţine pasul cu granzii fotbalului românesc. Sezonul din 1959-1960 se va dovedi unul nefast, completările făcute de noul antrenor sosit, Virgil Mărdărescu, s-au dovedit neinspirate. Vişinel Crişan de la Ştiinţa Cluj, Manea de la Aurul Brad sau Costică Tâlvescu de la Ştiinţa Timişoara (plus necunoscuţii Lajos Oltan şi Ilea) n-au mai putut da greutate echipei.
Peste vechii jucători ai Jiului s-au adunat anii, uzura îşi spunea cuvântul. Rezultatul? Doar două victorii în tot campionatul! Pentru statistică, ele s-au realizat cu Minerul Lupeni, 1-0, gol Cosmoc şi 2-0 cu U.T.A., goluri Nertea şi Tâlvescu, ambele victorii în tur. În rest, înfrângeri fără drept de apel: 0-7 la Petrolul Ploieşti, 1-5 la Rapid, 0-5 la Farul Constanţa, 0-4 la Minerul Lupeni, 0-3 la U.T.A., plus două înfrângeri acasă şi 6 egaluri…
Jiul lui Mărdărescu a terminat pe ultimul loc, în cel mai slab campionat de după război. Evident, nici în Cupa României Jiul  n-a realizat mare lucru, doar o prezenţă de 1-3 la Ştiinţa Timişoara în „16”-zecimi de finală… Era evident că se încheiase o etapă din viaţa echipei. După agonia din sezonul 1958-1959, când a scăpat cu greu de retrogradare, Jiul s-a compromis total în sezonul 1959-1960, fiind ciuca bătăilor. Noroc că s-a tras la timp semnalul de alarmă… „C”….

UN RETUR FĂRĂ VICTORIE!
La finalul turului 1959-1960, Jiul acumulase abia şapte puncte, din două victorii (pe atunci se acordau două puncte la victorie) şi trei egaluri. Erau clare semne de îngrijorare, dar lucrurile au trenat. A venit returul şi nimic nou n-a apărut în evoluţia echipei. Performanţele au fost patru jocuri egale: 0-0 cu Dinamo Bacău, 0-0 cu Petrolul Ploieşti, 2-2 cu Rapid şi  1-1 cu Farul, evident, toate la Petroşani. Era de aşteptat că în aceste condiţii nici nu mai putea fi vorba despre a emite pretenţii pentru rămânerea în Divizia „A”.
GENU TUTU