1900-1991: DIN NOU CUPA ROMÂNIEI!

Vremuri noi, probleme noi. Un articol apărut, în luna iulie 1990, în ziarul „Zori Noi” pune următoarea întrebare: „Sponsorizarea echipei de rugby Știința. Cine se încumetă?”

‘Cele scrise atunci sunt valabile și astăzi. Aceeași întrebare își caută în continuare un răspuns, la o problemă devenită de ordin general și care afectează întreg fenomenul, nu doar o echipă anume. Debutul a însemnat o înfrângere: Dinamo-Știința 39 – 8. Dar a venit un succes important: Știința-Știința Baia Mare 15 – 13!!! Adică o victorie împotriva campioanei en-titre. Și astfel la finalul turului studenții se aflau pe locul 2, după Dinamo București. Returul nu a fost la fel de bun: Știința-Dinamo 6 – 16, Farul-Știința 48 – 0, Știința-Grivița 23 – 15 și în clasamentul seriei Florile de Colț au terminat pe poziția a 4-a (Loc 4-10-5-0-5-130:219). Poziția ocupată în prima fază a competiției a însemnat practic continuarea ei în turneul locurilor 5-8. Nici de acestă dată rezultatele nu au fost convingătoare astfel că la final situația s-a prezentat astfel: Loc 7-6- 2-1-3-65-110 (Un rezultat din ultima etapă: Contactoare Buzău-Știința 18 – 7). În schimb a venit un nou succes în Cupa României, trofeu care a revenit la Petroșani după opt ani. Semifinale (București): Știința-Contactoare Buzău 20 – 12, Finala (Parcul Copilului): Știința-Farul 16 – 9. În minutul 50 Farul conducea cu 9 – 0. Două lovituri de pedeapsă ale lui Ivănuș (foto) au facut 9-6. Eseu Semen și Știința întorcea rezultatul în minutul 61 (10 – 9). În ultimul minut, intercepție și eseu Medragoniu, transformat de Drăghici O finală dramatică câștigată de Florile de Colț în componența: Soare, Costache, Cocârcă , (Lacziko)-Drumea, Șușinschi-Semen, Rațiu, Mureșan-Iliev, Ivănuș- Pancu, Larie, Medragoniu, Suiogan- Drăghici.
CUPA ROMÂNIEI, A 3-A OARĂ LA PETROȘANI!
Campionatul revine la forma unei singure serii cu 12 echipe, aici regăsindu-se în premieră și Minerul Lupeni! Știința are un tur slab, cu doar patru victorii în 11 meciuri, însă în retur, reușeste câteva rezultate notabile: 22 – 9 cu liderul clasamentului, Grivița Roșie București, 13 – 9 cu Minerul Lupeni, 43 – 7 cu Sportul Studențesc București, 14 – 12 cu Steaua, ceea ce îi va aduce un loc final 8. Însă în Cupa României ambițiile sunt din nou mari: 15 – 12 cu Rulmentul Bârlad (sferturi de finală la București), 28 – 22 cu Dinamo (semifinale la Brașov) și 15 – 11 cu Steaua (finala, la București). Iată un scurt rezumat al finalei: scorul pauzei, 5 – 0, l-a stabilit Rațiu cu un eseu. Se face 5-3, dar un nou eseu Rațiu, transformat de Drăghici duce rezultatul la 12 – 3. Steaua reduce diferența, după care vine un dropgol marcat de Ivănuș de la 30 de metri. A mai urmat un eseu al bucureștenilor care au ratat și două penalități ambele trimise în bară!!! Echipa care a cucerit trofeul: Stelian, Șuiogan, Lacziko-Drumea, Bolea-Cl. Gheorghe, Palamariu, Rațiu-Drăghici, Andreiță-Ivănuș, Medragoniu, Larie, Revnic.