S-au jucat de-a arhitectura la orele opționale și au ajuns să privească altfel cartierul în care locuiesc. Acum știu că fiecare fațadă, fiecare structură este diferită și are funcționalitatea ei.

Și vorbim de copii de școală generală, care au expus acum machetele cu ideile lor arhitecturale.
Cu machete din materiale reciclabile și-au creat orașele și blocurile pe care și le imaginează. Iar mai apoi le-au expus, la școală, în fața părinților și a colegilor de clasă.
Vorbim despre elevii Școlii nr 7 din Petroșani, care au urmat un curs de arhitectură, la clasă.
Și acum, ne-au spus și nouă cu ce s-au ales.
„Am învățat să lucrăm în echipă și că fiecare dintre noi e unic. Iar în echipă, ne putem ajuta între noi. Am recunoscut apoi fațadele, materialele de construcții. E parcă mai colorată strada mea, acum, când realizez ce ne înconjoară”, a spus Alexia Maria.
„Am învățat foarte multe la arhitectură, cum să construim și cum să ne facem lumea, un loc mai bun”, a completat-o Luca Alexandru.
„Vedem mai bine lumea, strada noastră, orașele. Am observat că strada mea este foarte frumoasă și diferită de cealaltă”, a adăugat Denisa.
„Opționalul „Arhitectura în școala mea” îi învață pe copii despre mediul construit. Dar nu este un curs dedicat a crea arhiceți. Vrem să îi facem să cunoască importanța mediului construit. Așa cum învață despre științele naturii, georgrafie și așa mai departe, aici învață despre orașele în care trăiesc, casele lor”, a precizat Diana Dona, arhitectul care le-a fost profesor la orele opționale.
Copiii au învățat să recunoască texturi, materiale, să măsoare și să vadă proporțiile clădirilor, așa că acum au un bagaj de cunoștințe pe care le-au recunoscut și în oraș.
„Mi-a făcut o deosebită plăcere să particip la acest proiect național, în care copiii au învățat să pună în practică aspectele teoretice din matematică, geografie. Cel mai mult ne-au dat de furcă măsurătorile recunoașterea materialelor, dar și am fost bucuroși că nu știm multe lucruri despre emdiul în care trăim”, a spus și
Laura Haiduc, învățătoarea Clasei
a IV-a A, Școala Gimnazială nr 7 Petroșani.
Cu cunoștințele
teoretice, exercițiile
practice și vizitele în oraș, copiii au recreat cartierul lor, așa cum l-ar dori acum,, când știu mai multe despre arhitectură. A fost primul curs de acest fel ce s-a desfășurat la noi și rezultalele se văd cu ochiul liber.
Diana Mitrache