Jiet, locul unde apele dispar

10O lucrare de cercetare a Universitãtii Petrosani aratã cã debitul Jiului de Est este pãgubit din cauza fisurãrii pânzei freatice, apa disipându-se sau ajungând în Barajul Voineasa.

Un studiu al Universitãtii Petrosani aratã o situatie atipicã în zona Jiet, Petrila, unde se preconiza construirea unei microhidrocentrale, a doua de pe teritoriul orasului.

Problema o constituie fisurarea pânzei freatice, lucru ce face ca apa sã se piardã si sã nu se mai reverse în Jiu, astfel diminuând  periculos debitul cursului de apã.

”Sunt trei zone unde sunt prevãzute a se construi microcentrale sau picocentrale. Douã în zona Petrilei si una în zona Uricaniului. La Petrila, existã o mare problemã. S-a fisurat pânza freaticã si în Jiu ajunge din ce în ce mai putinã apã pentru cã se disipeazã, o parte ajungând în barajul Voineasa. Existã o lucrare de cercetare care aratã acest lucru. Apa de pe versanti nu mai ajunge la Petrila sau ajunge în cantitãti foarte mici” – a spus prof.univ.dr. ing. mat. Emil Pop, de la Universitatea Petrosani.

10_1Doar cã petrilenii par sã fi gãsit solutia. Solicitarea constructorului este în aceeasi zonã, la Jiet, dar în amonte de problema sesizatã de Universitatea din Petrosani.

”Existã o solicitare pentru o microhidrocentralã pentru zona Jiet si se lucreazã la întocmirea documentatiei. Aceasta se va face în amonte de statia de filtrare si nu se va mai pune problema debitului” – a declarat primarul Petrilei, Ilie Pãducel.

Tot profesorii de la Universitatea Petrosani au fãcut un studiu, publicat într-o revistã strãinã de mediu, iar concluzia este cã, în viitor, Valea Jiului s-ar putea sã moarã de sete. Si acest lucru se datoreazã tãierilor masive de pãdure în zona Jietului, Parângului, pânã dincolo spre Vest. Un film documentar pe aceastã temã, realizat din avion, aratã dezastrul produs în ultimii ani în Valea Jiului. Specialistii spun cã izvoarele seacã fãrã pãdure…

Ileana Firtulescu

Un comentariu la „Jiet, locul unde apele dispar

  • 11 aprilie 2013 la 19:49
    Permalink

    da de cand dracu se pricepe piticu de Pop si la albiile de rauri? stiati ca tot Dealu Institutului a auzit ca Pop a aranjat sa primeasca o somatie de la Inspectoratul de stat in constructii ca sa renoveze holul Universitatii care chipurile era paradit? Pai voi, oameni serisos de la ziar, va uitati in gura maimutoiului? Cine oare a dat avize de mediu pt exploatarea albiei? nu cumva toti specialistii de mediu scolarizati la upet de catre profesorul, matematicianul, academicianul, inginerul, inestimabilul si inegalabilul pitic Pop Emil , care a cerut la schimb un aviz ca pica holul? Doamna Firtulescu….fiti doamna verticala si nu mai popularizati rusinile Vaii Jiului. asta este un corupt, un ruginit. faceti doamna o adresa la CNSAS sa vedem, o fost securist sau nu? asta o tinut pe loc societatea ani de zile si inainte si dupa revolutie. inainte de revolutie striga la studenti: stima noastra si mandria, si studentii trebuiau sa se ridice in picioare si sa urle: ceausescu Romania; pai voi pe asta il bagati in seama? bagati-l in aia masii !!

Comentariile sunt închise.