Europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler considerã cã “atât în domeniul lignitului (Complexul Energetic Oltenia), cât si în cel al huilei (Complexul Energetic Hunedoara) avem nevoie de solutii complexe care au puternice componente economice si sociale, dar si de finantãri consistente în  cadrul Mecanismului pentru o tranzitie justã”.
Europarlamentarul de origine hunedoreanã sustine cã în baza alocãrilor importante de fonduri europene trebuie avute în vedere si aspectele economice si socaile.
„Viitorul industriei cãrbunelui este subiectul unei vechi  controverse în politica  europeanã. Mecanismul pentru o tranzitie justã va trebui sã asiste toate regiunile europene care vor intra în procesul de tranzitie de la cãrbune la  energiile mai sustenabile.
Atât în domeniul lignitului (Complexul Energetic Oltenia), cât si în cel al huilei (Complexul Energetic Hunedoara) avem nevoie de solutii complexe care au puternice componente  economice si sociale, dar si de finantãri consistente în cadrul Mecanismului pentru o tranzitie justã. Important este ca tintele pe care ni le propunem sã fie realiste si cu impact pozitiv. Spre exemplu, în Valea Jiului avem nevoie de sustinerea întreprinzãtorilor locali pentru a putea eficientiza tehnologic activitãtile lor economice si  pentru a le putea extinde pe acestea creând astfel noi locuri de muncã. Cercetarea în domenii de vârf trebuie sã fie încurajatã, iar actorul central în acest efort trebuie sã fie Universitatea din Petrosani”,  a spus Iuliu Winkler, potrivit www.financiarintelligence.ro. 750 de milioane de euro va primi România pentru a face tranzitia justã la o energie nepoluantã.
Cosmin BACIU