Inspectorii de muncă au verificat mai mulți angajatori și au văzut cum muncesc oamenii, acum, când temperaturile au crescut mult. Nu au găsit oameni care să se plângă de condiții, dar au găsit șantiere unde exista pericol, pentru că nu erau respectate normele de protecție. Așa că au dat amenzi și avertismente.

Inspectorii de muncă au mers în controale inopinate, ca să vadă dacă pe șantiere și în alte locuri de muncă unde este cald, sunt respectate normele de securitate și sănătate în muncă. A fost verificată activitatea lucrătorilor în spații deschise, în aer liber.
„Absolut toți angajații au declarat că se respectă prevederile Ordonanței 99. Nu au fost depistate nereguli în acest sens”, declară Cristina Creț, ITM Hunedoara, purtător de cuvânt
Și, dacă angajații au spus că au condiții bune, fac pauze și nu stau în soarele torid, inspectorii de muncă au găsit alte nereguli.
„Au aplicate 6 amenzi contravenționale în valoare de 25.000 de lei pentru lipsa echipamentelor de protecție, pentru schelele neconforme și fiindcă am găsit șanțuri din care lipseau dispozitivele de spijinire a malurilor. În această situație, agajatorul unde a fost depistată această neregulă a avut activitatea sistată până la remedierea situației. Dar, în 26 iulie, am primit confirmarea că au remediat și au reluat activitatea”, mai spune Cristina Creț, ITM Hunedoara, purtător de cuvânt
De asemenea, inspectorii de muncă spun că au luat toate măsurile necesare în vederea informării angajatorilor și a angajaților privind principalele obligații și drepturi ce le revin pe perioada în care temperaturile depășesc 37 grade Celsius sau indicele temperatură umezeală este mai mare de 80 unități și s-au efectuat verificări privind aplicarea corectă a prevederilor legale.
Diana Mitrache