Toate firmele care scot acum la vânzare artificii și articole pirotehnice sunt verificate de ITM. Inspectorii de muncă spun că amenzile sunt uriașe și că sunt cercetate inclusiv spațiile de depozitare.
Avem voie să folosim doar articole pirotehnice care nu ne fac rău. Inspectorii de muncă sunt acum în teren și toate spațiile ce comercializează artificii și pocnitori, specifice perioadei de Crăciun, sunt atent verificate.
„Împreună cu poliția, verificăm aceste autorizări pentru comercializare și depozitare. Noi verificăm și spațiul de depozitare și cel în care se comercializează. Amenzile pentru nerespectarea condițiilor legale merg până la 10.000 de lei, pentru fiecare societate comercială și putem merge până la confiscarea și suspendarea activității acestei firme”, a spus Florin Bozdog, inspector șef ITM Hunedoara.
Inspectorii trag un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă comercializarea produselor pirotehnice neconforme sau utilizarea acestora de către persoane neinstruite în acest sens. Și ne recomandă măcar să verificăm tipul acestora. „Dacă pe ele scrie că sunt de tip P1 sau F1, ele pot fi comercializate”, mai spune șeful ITM Hunedoara.I
nspectorii de muncă spun că această campanie este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi, uneori, chiar victime.
Un alt motiv care stă la baza desfăşurării acestei acţiuni este faptul că, în perioada sărbătorilor, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de către copii cu vârsta sub 18 ani. Astfel, se impune efectuarea de controale la comercianții și deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea legislației specifice în domeniu.
Diana Mitrache