Ce face o caroserie de Matiz pe un sasiu de cãrutã, în curtea unei foste grãdinite, ce are în curte un WC transparent? Ei bine, cunoscutul om de culturã, un fin umorist si renumit caricaturist, Ion Barbu a gândit Muzeul Instalatorului.

Si asta, pentru cã tot existã în gândirea româneascã mitul lui Dorel Instalatorul. Dar si legând cumva totul de faptul cã Anglia, recent iesitã din UE, se temea, pe vremea intrãrii Poloniei în uniune, cã va fi invadatã de polonezi si nu s-a înselat, asa cum nu s-a înselat nici când au plecat românii în Anglia.

„Totul a plecat de la multe lucruri care s-au conjugat. În primul rând, cã a existat prima datã sintagma instalatorul polonez, ivitã imediat dupã invazia lor în Marea Britanie si dacã ei au instalatorii lor, de ce sã nu avem instalatorul nostru, mai ales cã avem în Dorel instalatorul un pion de bazã”, ne explicã Ion Barbu, artist plastic din Petrila, cel care a creat pânã acum Casa memorialã I. D Sîrbu, Muzeul mamei, dedicat celei care i-a dat viatã si Centrul Pompadour din curtea minei Petrila.

Veti râde de la intrare, pânã în cel mai ascuns ungher, dupã umorul fin al celui care a încântat zeci de ani publicul cucaricaturile sale. A creat tot felul de spatii destinate pe rând, lui Ceausescu, lui Gabriel Oprea, medicii, sportului, culturii, pentru cã aici veti gãsi o galerie pe care stau atârnate ceasuri desteptãtoare aurite, fiecare având o atã lungã egalã în centrimetri cu anii pe care i-a trãit personalitatea respectivã si, cine va trece pragul acestui muzeu, al patrulea creat de Ion Barbu în Valea Jiului, va avea ce sã învete. Aici sunt expuse obiecte ce redau viata, cultura, politica, în cel mai pur fel, dar cu umor si cu multã întelepciune. „Eu cred cã acesta este un muzeu de umor. Astept sã se rândã foarte mult. În al doilea rând, eu cred cã este un muzeu în care trebuie sã vinã multi tineri si este un muzeu care învatã. Atât el, cât si mai ales privitorii.Trebuie sã înveti sã gândesti, sã citesti, sã râzi sãnãtos la lucruri cu adevãrat importante”, a spus Ion Barbu.

Înãuntru e un omagiu adus râsului sãnãtos, a hazului de necaz, pentru cã veti vedea cã sistemul de sãnãtate din România este reprezentat de o cârjã ce are cuie cu vârful în sus fix sub brat, iar în curte veti întâlni, pe lângã cei mai celebri pomi din lume, adicã Teiul lui Eminescu, Mãrul lui Adam, ori Arborele genealogic, un WC complet utilat, aurit si închis cu folii transparente. Autorul lui a vrut sã arate cã oamenii politici fac treabã, mare, si cã totul este transparent la clasa politicã, dar si cã lucrurile pe care le vedem nu sunt ceea ce par a fi. Tocmai de aceea, pe peretii exteriori ai clãdirii, situatã în spatele Casei de Culturã a studentilor din Petrosani existã inscriptii în limba francezã ce ne duc cu gândul la aparente, în ciuda evidentelor.

„Lucrurile nu trebuie luate ad-literam. Întodeauna au un substrat si ascund multe lucruri importante, pe care muzeul acesta îsi propune sã le descopere”, a mai adãugat artistul. Deschiderea oficialã a Muzeului instalatorului va avea loc timp de douã zile, în 22 si 23 iulie, pentru cã Ion Barbu vrea o dublã premierã, încercînd astfel sã îsi lanseze si volumul de artã intitulat „Sticle pentru minte, inimã si literaturã”.

Diana Mitrache