T oate minele din Valea Jiului au fost verificate de inspectorii ITM Hunedoara, în baza unei campanii dictată de premierul României, după accidentul mortal din Gorj. Au fost date și amenzi la două unități miniere, dar inspectorii de muncă spun că în minele din Valea Jiului nu au depistat probleme atât de grave, încât să le fie pusă în pericol viața celor din subteran.
Două unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au fost sancționate în urma controalelor pentru că inspectorii de muncă au găsit acolo nereguli. Vorbim despre minele Lupeni și Vulcan, iar la celelalte unități s-au
dispus măsuri de remediere a altor defecțiuni.
„Am descoperit 16 deficiențe la Lupeni, sancționate cu 15 avertismente și o sancțiune. La Livezeni 14 deficiențe, 14 avertismente, la Vulcan, 13 deficiențe, 12 avertismente și o sancțiune, iar la Lonea, 13 deficiențe, cu 13 avertismente”, a precizat Adrian Florin Bozdog, inspector șef ITM, Hunedoara.
La Lupeni și al Vulcan au fost date amenzi de 10.000 de lei, la fiecare mină, iar asta pentru că inspectorii de muncă au constatat fie că minerii nu au cu ce lucra, fie că nu au remediat unele defecțiuni anterioare.
„Sancțiunea la Lupeni a fost pentru deficiențe legate de asigurarea cu materialele necesare exploatării zilmnice, iar la Vulcan, pentru neîndeplinirea unor măsuri impuse la controalele anterioare. Dar țin să precizez că deficiențele nu pun în pericol siguranța lucrătorilor și asta e un lucru pozitiv. Nu sunt chiar condițiile de care ar trebui să beneficieze, dar nu se pune în pericol siguranța lucrătorilor, la nivelul unor accidente majore. Că se mai întâmplă accidente în subteran, e ca în fiecare activitate”, a mai adăugat Adrian Florin Bozdog, inspector șef ITM, Hunedoara.
Inspectorii de muncă spun că verifică fiecare unitate minieră din Valea Jiului, o dată la două luni și, de fiecare dată, le sunt impuse celor de acolo măsuri ce trebuie să fie remediate.
Diana Mitrache