Comisia Europeanã asteaptã ca CEH sã cearã fonduri europene. Comisia pune la dispozitia firmelor aflate în proces de restructurare bani prin Fondul European pentru Globalizare. Complexul Energetic Hunedoara este un astfel de caz, numai cã societatea nu a accesat fonduri europene în baza acestui program.
“Fondul european de ajustare la globalizare are un rol esential în sprijinirea lucrãtorilor afectati de schimbãrile structurale intervenite în practicile comerciale. Reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara au anuntat cã vor disponibiliza 1 086 de salariati ai companiei în ultima lunã a anului curent. Aspectele care au declansat aceste disponibilizãri derivã din nivelul ridicat al pierderilor financiare. Situatia financiarã precarã este cauzatã de conditiile economice care influenteazã activitatea societãtii, energia electricã fiind vândutã la preturile pietei libere. Acest complex energetic utilizeazã cel mai scump combustibil într-un sistem concurential pe piata de energie, unde pretul de vânzare este scãzut de cãtre sectoarele energiei regenerabile. În situatia în care acest fond ar fi mobilizat, lucrãtorii ar beneficia de diferite mãsuri active pe piata fortei de muncã, cum ar fi: servicii de consiliere profesionalã, facilitarea cãutãrii unui loc de muncã, formarea integratã, alocatii pentru cãutarea unui loc de muncã si pentru formare. În ce mãsurã considerã Comisia cã România va putea solicita mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare pentru angajatii disponibilizati de la Complexul Energetic Hunedoara? Existã în curs de pregãtire o cerere în sprijinul angajatilor disponibilizati de Complexul Energetic?”, a întrebat parlamentarul european, Daniel Buda.
CEH poate accesa fonduri si se asteaptã cereri în acest sens. Pentru cã oficialii români nu au solicitat bani europeni pentru disponibilizatii de la Complexul Energetic Hunedoara, Comisia Europeanã îi recomandã parlamentarului sã ia legãtura cuoficialii de la CEH.
“Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) este un instrument destinat sã ofere sprijin lucrãtorilor disponibilizati ca urmare a modificãrilor structurale majore ale tiparelor comerciale internationale, generate de globalizare sau ca urmare a crizei economice si financiare mondiale. Depunerea unei cereri de cãtre un stat membru reprezintã un prim pas esential în mobilizarea sprijinului din partea FEG. Pânã în prezent, Comisia nu a primit nicio cerere FEG pentru cazul Hunedoara. Îi sugerãm distinsului deputat sã ia legãtura cu persoanele de contact ale FEG pentru România. Datele de contact relevante se gãsesc pe site-ul web al FEG, la sectiunea „Cum se depun cererile de contributie financiarã din partea FEG?”, aratã rãspunsul Comisiei Europene.
La finalul anului trecut au fost disponibilizate 496 de persoane. Dintre acestea, 54 au reusit sã se reintegreze pe piata muncii.
“Cu toate acestea, pe baza informatiilor primite de la Serviciul public pentru ocuparea fortei de muncã din România, un beneficiar al Fondului Social European, AJOFM a prestat deja servicii relevante în beneficiul angajatilor Complexului Energetic Hunedoara în 2017, cum ar fi servicii premergãtoare autorizãrii (de exemplu, informare, consiliere si plasare a fortei de muncã) pentru 496 de persoane si a asigurat formarea a 35 de persoane. De asemenea, 54 de persoane au obtinut un nou loc de muncã”, mai aratã rãspunsul Comisiei Europene.
Cum se pot accesa banii europeni?
Fondul european de ajustare la globalizare furnizeazã sprijin destinat persoanelor care îsi pierd locul de muncã din cauza schimbãrilor majore intervenite în structura comertului mondial odatã cu globalizarea (ex. atunci când o companie mare se desfiinteazã sau îsi mutã productia în afara UE) sau din cauza crizei economice si financiare.
“Bugetul anual maxim de care dispune FEG este de 150 milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Fondurile sunt alocate proiectelor menite sã ajute persoanele disponibilizate sã-si gãseascã un nou loc de muncã sau sã-si deschidã propria afacere. De regulã, FEG poate fi folosit doar în cazul în care o singurã companie a disponibilizat peste 500 de angajati (se iau în calcul si concedierile din rândul furnizorilor si al producãtorilor din aval) sau în cazul în care sunt disponibilizati numerosi angajati dintr-un anumit sector economic dintr-una sau mai multe regiuni învecinate.
Proiectele finantate de FEG sunt gestionate si implementate de cãtre autoritãtile nationale sau regionale. Fiecare proiect se deruleazã pe o perioadã de 2 ani”, aratã informatiile oficiale.
Proiectele cofinantate de FEG sprijinã lucrãtorii disponibilizati. În perioada 2014-2020, ele se pot adresa si lucrãtorilor independenti, angajatilor temporari si celor cu contract pe perioadã determinatã.
Mai mult, pânã la sfârsitul anului 2017, în regiunile cu o ratã mare a somajului în rândul tinerilor, proiectele FEG îi pot sprijini în egalã mãsurã pe tinerii care nu lucreazã si nu urmeazã cursuri.
FEG nu poate fi folosit pentru a salva companii aflate în dificultate sau pentru a finanta costuri de modernizare sau de restructurare a întreprinderilor.
Scuza Complexului Energetic Hunedoara poate fi aceea cã în prima transã a disponibilizat 496 de persoane, si nu 500, astfel nu s-a încadrat în criteriile de accesare a banilor europeni.
Monika BACIU