S indicatele încep de miercuri negocierile cu administrația Complexului Energetic Hunedoara. Minerii și energeticienii vor să se asigure că drepturile lor sunt cuprinse în actul de muncă și că mai multe facilități nu vor lipsi.

Sindicatul Muntele a cerut print-o adresă scrisă înaintată conducerii CEH demararea negocierilor, iar prima întâlnire este fixată în data 23 martie.
Sindicaliștii spun că la prima întâlnire se vor
prezenta actele care atestă reprezentativitatea Sindicatului Muntele și se prezintă Comisia de negociere din partea fiecărei părți, respectiv de la administrație și sindicate. Dar sindicatele spun că, în negociere, vor lua în calcul situația grea în care află
compania huilei.
„Vom ține cont de două componente, și anume:
1 – situația în care se află Complexul Energetic Hunedoara, pe de o parte, situație caracterziată de lipsa cărbunelui și o cantitate mică de cărbune vândută în piață, care ne aduce în situația în care veniturile noastre sunt limitate și ne permit doar acoperirea drepturilor salariale. Iar 2 – vom ține cont de scumpirea traiului de zi cu zi, începând de la carburant și terminând cu facturile. Ca principiu, spun că vrem să nu pierdem nimic din ceea ce avem acum și, pentru noi, toate drepturile sunt importante și ne dorim ca ele să fie respectate, pentru că acum sunt elemente ce nu sunt respectate”, a spus Darius Câmpean, preșdintele Sindicatului Muntele.
Negocierile încep în această săptămână, iar angajații, mineri și energeticieni vor trimite la ședințe sindicatele reprezentative. Salariul de încadrare al unui miner era, conform
contractului colectiv valabil în 2021, de 1.386 de lei şi poate ajunge până la 4.106 lei, în funcție de locul de muncă, sau de sporurile pe care le primește.
Diana Mitrache