Absolventii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat anul acesta sau in anii precedenti si vor sa urmeze cursurile universitare pot sa o faca si in judetul Hunedoara, unde functioneaza doua institutii de invatamant superior de stat.

La Facultatea de Inginerie Hunedoara, componenta a Universitatii Politehnice Timisoara, inscrierile incep in data de 16 iulie  si se finalizeaza in data de 21 iulie. Cu cinci specializari, facultatea de Inginerie scoate la concurs 275 de locuri cu taxa si 30 fara taxa, dar acestea se pot suplimenta daca mai exista cereri. Astfel, la Ingineria autovehiculelor, specializarea Autovehicule rutiere sunt 55 de locuri fara taxa si 5 cu taxa. La Inginerie electrica si energetica – specializarea Electromecanica sunt doar 55 de locuri fara taxa. In schimb, la Ingineria materialelor – specializarea Ingineria elaborarii materialelor metalice/ Ingineria procesarii materialelor sunt 40 de locuri bugetate si 20 de locuri cu taxa, iar la Inginerie si management –  Inginerie economica in industria chimica si de materiale/ Inginerie economica in domeniul mecanic sunt 60 de locuri bugetate. Cele mai multe locuri scoase la concurs sunt la Ingineria sistemelor, calculatoare si tehnologia informatiei – specializarea Informatica industriala, respectiv 65 de locuri fara taxa si 5 cu taxa. Admiterea se face prin concurs de dosare.

In schimb, Universitatea din petrosani scoate la concurs 625 de locuri fara taxa si 800 cu taxa, forma de invatamant zi sau ID. La facultatea de Mine sunt 181 de locuri finantate de la buget si 91 cu taxa. La Inginerie Mecanica si Electrica, cu toate specializarile, sunt 226 locuri fara taxa si 246 cu taxa, iar la Facultatea de Stiinte sunt scoase la concurs 218 locuri bugetate, respectiv 465 fara taxa, aici existand si posibilitatea urmarii de cursuri prin invatamant la distanta. Si la Universitatea Petrosani este tot concurs de dosare, in care 60% din nota finala reprezinta media generala a examenului de bacalaureat. Inscrierile au loc in perioada 16 – 22 iulie.

Carmen Cosman