Viitorul în ceea ce priveste încãlzirea în sistem centralizat este legat de centralele modulare.
Asta sustine secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan, care este de pãrere cã centralele modulare de aproximativ 50 de MW, mai mici decât centralele actuale foarte mari, vor conduce la diminuarea pierderilor masive din retelele de distributie.
„Ministerul Energiei a obtinut granturi din partea Guvernului Japoniei, care a fãcut studii de fezabilitate în Bucuresti si în Constanta, studii care sunt deosebit de valoroase si care aratã o altã abordare, pe care Guvernul sper sã o promoveze. Este vorba despre o abordare modularã, în sensul cã tehnologia a evoluat, încât se pun module dimensionate la aceleasi valori de randament si la valori de capacitate în jur de 50 de MW”, a precizat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei. El a arãtat cã solutia optimã indicatã de aceste studii este realizarea unor centrale de 50 de MW, adicã mai mici decât cele actuale, amplasate în mai multe zone ale orasului, ceea ce va duce la reducerea pierderilor masive din retelele de distributie. Potrivit oficialului din Ministerul Energiei, prioritatea este atragere de fonduri cu capital privat si fonduri europene pentru implementarea unor astfel de investitii.
Potrivit acestuia, sistemele de termoficare din toatã tara, în marea lor majoritate nemodernizate si într-o situatie financiarã foarte grea, cumuleazã datorii de 9,5 miliarde de lei, din care 62% la bugetul de stat si 23% la furnizorii de combustibili. O initiativã asemãnãtoare a existat si la Petrosani. Anul trecut s-a discutat despre înfiintarea unor centrale de cartier. Numai cã proiectul nu a fost unul viabil.
Cosmin BACIU