Cartea despre viața în țara de praf și piatră a jurnalistului Ilie Pintea a fost primită cu uimire și multe aplauze, la Galeria de Artă Forma din Deva.

„Afganistan, chipuri ale războiului” este volumul editat în condiții grafice de excepție și cu coduri QR ce trimit cititorul în lumea filmelor trăite pe viu de un jurnalist care, atunci când nu pleacă în teatrele de război, este în Valea Jiului, ori în alt colț al județului Hunedoara, ca să transmită, la Radio România Actualități, ultimele vești de la noi.

Dar cartea lui, care a ieșit pe piață acum aproape 2 ani, i-a uimit pe cei prezenți și, dacă politicianul Ioan Mircea Moloț, fost președinte al Consiliului Județean Hunedoara, s-a declarat absolut șocat de scriitorul Ilie Pintea, prefectul județului, Călin Petru Marian s-a arătat încântat de-a dreptul să fie părtaș la eveniment, alături de doi „haiduci”: Ilie Pintea și Florin Jianu. Și, dacă tot am ajuns la Florin Jianu,  omul care a scris prefața cărții cu chipuri și povești din Afganistan, ofițer veteran în același teatru de război, trebuie menționat, din capul locului, că nu prea l-a agreat pe Ilie, de când  l-a văzut prima dată, pe lângă avionul în care se îmbarca spre Afganistan și nici în primele zile acolo, când îl tot zărea printre militari. Asta, ca  acum să recunoască faptul că prefața pe care i-a scris-o din tot sufletul este cel mai bun text al lui. Și trebuie să menționăm că Florin Jianu este un bun scriitor, el ținând un jurnal al vieții de pe front, pe vremea când se afla în Afganistan. „În timp ce mă pregăteam să fiu invitat, am deschis la întâmplare cartea, pentru că aveam siguranța că voi găsi oriunde ceva foarte interesant și am lecturat acest fragment:”pe peretele din fața mea, cineva făcuse cu pixul, un desen laborios, un fel de copăcel stilizat. Am întrebat ce e cu el și unul dintre polițiști a spus ceva și a râs. E o poveste de dragoste, mi-a spus, zâmbind, interpretul afgan și am am lăsat-o așa, bucuros că poveștile de dragoste își găsesc locul și într-un asemenea spațiu”. Cred că pentru cei care au studiat jurnalismul, acest paragraf este esențial în definirea jurnalistului Ilie Pintea. Ce jurnalist găsește un subiect foarte tare, undeva și înțelege că trebuie lăsat așa? (…)   Încă din primele zile, îl vedeam peste tot, unde erau militari cu grade mici. (…) Mai mult de 12 zile am fost în aceeași bază. Nu a fost doar la întâlnirile oficiale ale conducătorilor misiunii. Mai văzusem jurnaliști acolo. Dar Ilie Pintea a găsit poezie în Afganistan”, a spus Florin Jianu, ofițer veteran al teatrului din Afganistan.

Lansarea de carte a fost cu emoții, cu întrebări pentru jurnalist de la oamenii prezenți și cu bucuria de a ști că avem, printre noi, un om ce, poate, pregătește o nouă poveste și din Ucraina.

 

Diana Mitrache