Hunedoara este judetul cu patru statiuni atestate. Douã statiuni sunt de interes national si alte douã de interes local.  Sãptãmâna trecutã, Guvernul a adoptat Hotãrârea nr. 58/2017 pentru aprobarea atestãrii unor localitãti sau pãrti din localitãti ca statiuni turistice de interes national sau local si pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotãrârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice. La nivelul judetului Hunedoara rãmân doar cele patru statiuni atestate, Parâng si Geoagiu Bãi – statiuni de interes national si Straja, Vata de Jos – statiuni de interes local.

Parâng – statiunea montanã de interes national

Parângul este una din statiunile atestate de Guvern ca fiind de interes national. Statiunea montanã este cea mai veche din Valea Jiului, aceasta fiind inclusã într-un amplu proiect de modernizare. Doar cã proiectul s-a împotmolit. Chiar si asa, statiunea montanã atrage anual mii de turisti dornici sã încerce pârtiile de schi. Zona Petrosani – Parâng a devenit statiune turisticã de interes national prin Hotãrârea de Guvern nr. 1205/2009. Turismul practicat preponderent în zonele de agrement Rusu si Parâng a cunoscut o mare dezvoltare în ultimii ani si nu numai în ceea ce priveste cabanele si locurile de cazare ci si în domeniul dotãrilor si pârtiilor. În acest domeniu, orasul reuseste sã valorifice oferta naturalã si antropicã a zonei, sã dezvolte infrastructura specificã sau sã formuleze programe turistice sau sportive atractive pentru piata turisticã.

Geoagiu Bãi – statiunea de varã

Dacã Parângul atrage mii de turisti în sezonul de iarnã, la polul opus se aflã statiunea balneoclimatericã Geaogiu Bãi. Aceasta a fost clasificatã ca statiune de interes national. Pe timpul verii, mii de persoane aleg sã se relaxeze la Geoagiu, apele din statiune fiind recunoscute pentru efectele terapeutice. Pentru ambele statiuni, existã si optiunea de a achizitiona bilete de tratament prin Casa Nationalã de Pensii.

Straja – statiune de interes local

Straja este consideratã statiune de interes local. Numãrul mare al turistilor din fiecare sfârsit de sãptãmânã ar putea clasifica statiunea ca fiind de interes national. În fiecare weekend numãrul turistilor care aleg Straja este de peste 2500. Pentru statiunea montanã au fost prevãzuti bani de la bugetul national.  „Stiti ce probleme sunt în zona respectivã, dar apropo de judetul Hunedoara, vã spun cã am alocat 700.000 lei sã terminãm domeniul schiabil de la Straja.  Totodatã, deja a ajuns o scrisoare cãtre toti presedintii de Consilii Judetene, primari de statiuni locale, statiuni de interes local, de interes national prin care sã îmi trimitã rãspuns pânã cel târziu pe 10 februarie în care sã-mi explice si sã îmi arate ce studii de fezabilitate au, de prefezabilitate, sau proiecte pe care le considerã dânsii foarte importante pentru a le include în acest Master-plan de investitii, coroborat cu o strategie de promovare si dezvoltare în turism care vor fi legiferate pânã la data de 1 iulie 2017”, au spus la începutul anului, reprezentantii Ministerului Economiei.

Vata de Jos – statiune nepusã suficient în valoare

O altã statiune de interes local omologatã de Guvern este Vata de Jos. Vata de Jos-statiune balneoclimatericã de interes local, cu izvoare minerale, ape termale si ape sulfuroase. Apele termale de la Vata, bogate în calciu, sulf, sodiu si magneziu, care izvorãsc din pãmânt la temperatura de 36-37 de grade Celsius si sunt cunoscute de sute de ani, au, dupã cum se spune, efecte miraculoase.

5-1

Unul din oaspetii de seamã care a vizitat adesea bãile de la Vata pentru a se trata a fost Regele Carol al II-lea iar drumul pe care venea si-a pãstrat denumirea de Drumul Regelui. Un complex turistic balneoclimateric din comuna hunedoreanã Vata de Jos se aflã din nou scos la vânzare. Pretul cerut de proprietarul complexului – Telekom România Communications – fiind acum de 2.200.000 EUR. „Perla Ardealului”, asa cum a fost denumitã statiunea turisticã din comuna hunedoreanã Vata de Jos, este nefunctionalã de circa 10 ani, desi timp de doi ani a existat un contract de comodat încheiat între proprietar si Ministerul Apãrãrii Nationale, condus la acel moment de Gabriel Oprea. În ultimii ani, au existat mai multe încercãri de vânzare a complexului turistic. Potrivit anuntului actual de vânzare, spatiul turistic si sportiv de la Vata de Jos este scos la vânzare prin metoda licitatiei cu ofertã în plic închis, pretul cerut de proprietarul Telekom fiind de 2.200.000 EUR.

Monika BACIU