Holocaust – tragedia umanității, în volume de carte

Este a 60-a aniversare a Holocaustului, iar la Biblioteca Municipală de la Petroșani, în ziua de 27 ianuarie 2022, a fost marcat evenimentul și printr-o expoziție de carte. Atâtea câte au mai rămas, pentru că astfel de volume sunt extrem de căutate de către cititori.
„În fiecare an avem expoziție de carte tematică, legată de victimele Holocaustului. Avem un stand cu cărți despre Hitler și chiar și cartea scrisă de el, Mein Kampf, iar pe un alt raft avem romane dedicate acelei perioade. Lumea citește și anul trecut noi am cumpărat chiar foarte multe volume. Puține sunt acum expuse, pentru că restul au ajuns la cititori”, a spus Delia Grosu, bibliotecara, care a expus aceste cărți tocmai pentru a marca acest moment istoric.
Ziua de 27 ianuarie este ziua de comemorare a victimelor Holocaustului și a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite din 1 noiembrie 2005, Este ziua în care Europa comemorează uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități, de către regimul nazist german.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.
În prezent, şapte state comemorează Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia, România şi Statele Unite. Adică 3.6 % din totalul membrilor ONU. Din păcate, nu este cunoscut numărul exact al evreilor ucişi în Holocaust, iar cifra cel mai frecvent notată de istorici este de şase milioane.
Diana Mitrache