Angajatul Primãriei Vulcan care a socat o tarã întreagã anul trecut dupã ce a lovit un câine comunitar cu lopata în cap si apoi l-a aruncat în masina care ridica gunoiul, riscã sã ajungã dupã gratii. O asociatie din Marea Britanie, Romania Animal Helpline (RAH) vrea sã obtinã condamnarea la închisoare a hingherului vinovat.
Un locuitor al municipiului Vulcan, la începutul lunii mai 2011, a surprins scene înfiorãtoare cu un câine comunitar prins de hingheri. Revoltat ce cruzimea angajatilor serviciului de ecarisaj, localnicul a avut prezenta de spirit sã filmeze scena si apoi sã o distribuie pe internet. Pe filmarea socantã se poate observa cum hingherii lovesc cu bestialitate un câine fãrã stãpân.
Prins cu douã laturi de sârmã la gât, câinele este lovit puternic în cap cu un par de unul dintre cei patru hingheri, în timp ce ceilalti tin animalul. Dupã loviturã, câinele practic este paralizat si agonizeazã fiind greu de crezut cã a scãpat cu viatã chiar dacã conducerea societãtii a sustinut cã a scãpat cu viatã.
A nchetã fãrã final
Politistii din Vulcan s-au autosesizat imediat dupã mediatizarea incidentului si a început o anchetã. Nici pânã astãzi nu s-a mai aflat rezultatul ei si vinovatul a scãpat de urmãrile legii. În schimb, primarul l-a sanctionat administrativ. „L-am descoperit imediat pe vinovat în urma anchetei interne cerute atunci si l-am dat afarã de la ecarisaj. El nu se mai ocupã cu prinderea câinilor, iar cât a depins de noi am fãcut pentru a-l trage la rãspundere am fãcut”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Hingherul vinovat dar si complicii lui ar putea rãspunde acum si în fata legii pentru
cruzimea fatã de animal. Asociatia din Marea Britanie, Romania Animal Helpline (RAH) vrea sã obtinã condamnarea la închisoare a vinovatilor. „Suntem un ONG din Marea Britanie si avem mai multi avocati care se ocupã gratuit de aceste cazuri de cruzime asupra animalelor. În cazul acelui câine schingiuit de hingheri, noi încercãm obtinerea unei condamnãri a persoanelor vinovate”, a declarat Iulia Zveghintev, manager în cadrul Romania Animal Helpline.
Linie telefonicã pentru sesizarea abuzurilor
Asociatia a înfiintat o linie telefonicã pentru raportarea cazurilor de abuz asupra animalelor. „Aceastã linie este deschisã non stop si oferã sprijinul veterinar si juridic necesar în astfel de situatii critice: animalul este preluat de voluntari, dus la un medic veterinar pentru a i se acorda îngrijirile necesare si adãpostit temporar într-un foster în vederea adoptiei”, sustin reprezentantii asociatiei. Helpline este permanent în legãtura cu europarlamentari în scopul mentinerii semnalului de alarmã referitor la abuzurile si cruzimile comise asupra animalelor în România si în Europa de Est si la impactul psihologic negativ al acestora asupra moralului populatiei, în scopul adoptãrii unei legislatii comunitare uniforme si obligatorii pentru toate statele membre. Pentru a raporta un caz de cruzime oricine poate apela gratuit 031 221 0590 la orice orã din zi si din noapte.
Maximilian Gânju