Mai multe plangeri si zeci de persoane inselate de Diana si Arthur Csiki, patronii societatilor HABITAT XXI si ARDI SRL, care si-au folosit salariatii pentru credite pe documente false. In cauza sunt cercetate si un numar considerabil de banci.

Un dosar voluminos, cu increngaturi nebanuite, se afla in lucru la Politia municipiului Petrosani. Zeci si zeci de persoane au fost convinse prin diverse tertipuri sa scoata credite de la diverse banci de Arthur si Diana Csiki, cei care detin/detineau cunoscutele firme SC HABITAT XXI SRL si SC ARDI ARDI SRL Petrosani. Respectivele firme aveau lanturi de magazine cu produse electronice si electrocasnice, telefonie mobila, materiale de constructii si design etc.

Arthur si Diana Csiki, si prin extindere alte persoane si institutii, sunt cercetati pentru inselaciune, fals, uz de fals si modul de acordare a creditelor. Perioada in care s-au savarsit aceste fapte se intinde pe cativa ani, iar persoanele inselate – parte dintre ele – au fost executate silit, altele urmeaza, pentru ca firmele, respectiv stapanii lor, nu au platit creditele scoase de salariati.

Istoria unor firme care au distrus vieti

In urma cu circa 12 ani, cel care a infiintat si a fost  director al Regiei Apelor Valea Jiului, Ioan Gangu Imparat, si-a luat parte din echipa cu care a lucrat si la IGCL si la Regia Apelor si a infiintat, impreuna cu Marica Csiki, SC HABITAT XXI SRL Petrosani. Cei doi s-au retras ulterior in zona Bradului pentru alt gen de afaceri si au lasat societatea lui Arthur Csiki, fiul lui Marica Csiki, si sotiei acestuia Diana. Afacerea era infloritoare, vanzarile mergeau nesperat de bine, drept pentru care cei doi au hotarat sa se extinda in judet si chiar in cele limitrofe. Pentru acest lucru, spun fostii angajati, aveau nevoie de lichiditati. Astfel, a luat nastere marea inselaciune prin tertipuri si exploatarea slabiciunilor, a problemelor personale ale tuturor salariatilor, prin santaj emotional si indatorari de suflet.
Cei doi patroni, au determinat oamenii din subordine sa scoata si cate 3-4 credite/persoana de la diverse banci – BRD, BCR, Transilvania, Raiffesen Banc, Volskbank etc. – pentru a le folosi banii in afacere, cu promisiunea ca ei vor achita creditele. Acest lucru s-a si intamplat o perioada, cand societatea mergea bine. Intre timp cei doi au mai deschis o societate, prin anul 2007, SC ARDI ARDI SRL, care avea acelasi sediu si acelasi personal contabil, firma la care se proceda la fel.
La infiintarea acesteia, o salariata, una dintre cele doua nase ale lui Arthur si Diana Csiki, a aflat ca a devenit fara sa stie administrator al SC ARDI SRL. Supararea nasei a fost atenuata pe moment de fini sugerandu-i-se ca ar trebui sa fie onorata, ca este un om de incredere etc. Totusi, nasa a cerut sa o scoata din acea pozitie. Dar nu a fost asa, pentru ca in documentele societatii exista inca, in conformitate site-ul Firmelor din Romania. Nasa, nasul, unchi, matusi au ajuns sa fie executati silit pentru neplata ratelor la baci si desi acestia au stat si cate trei zile la usa lui Csiki, nu l-au putut contacta pentru a lamuri problema. Pagubita mai este inca o pereche de nasi, careia i-au batut la usa creditorii.

Carti de munca si adeverinte falsificate

Pentru a scoate sume mari de bani pentru necesarul afacerii si extinderii ei, in cartile de munca ale salariatilor erau operate salarii colosale la acea vreme, intre 24 milioane lei si 35 milioane lei, pentru posturi ca administrator sau analist credite, cand in fapt acestia erau simpli vanzatori/gestionari.
Pentru a nu plati darile aferente catre stat la asemenea salarii, cei doi au gandit un act prin care se preciza ca aceste salarii se acorda angajatilor in functie de vanzari si desi societatile aveau vanzari mari, salariatii au luat doar minimul pe economie.        „In cartea de munca aveam salarii artificiale, foarte mari, pentru a se putea elibera adeverinte cu aceste sume, necesare la banci pentru credite mari. Nu am fost niciodata instiintati de modificari salariale, ca sa nu mai vorbim de functii/post ocupat. Eu eram gestionar, vindeam in magazin.
Toti salariatii au trebuit sa scoata credite pentru ei. Era vorba de credite pe nevoi personale, unde se dadeau bani lichizi si pe bunuri de folosinta indelungata. In cazul celor din urma, ei faceau o factura proforma unde erau trecute produse pe care, chipurile, omul le cumpara, iar banca nu dadea, in acest caz creditul/banii pentru cumpararea produselor, omului direct, ci firmei. Dar omul nu cumpara nimic. Deci era o smecherie pe care o foloseau pentru a face rost de bani” – povesteste Mariana G., unul dintre cei amagiti de cuplul Csiki si care a reclamat cazul.

„Portret tipic al escrocului de talent”

Am intrebat oamenii cum de s-au putut lasa inselati toti, pentru ca la banci fiecare a fost dus sa-si puna semnatura pentru credit. Din povestirile oamenilor am aflat ca Arthur si Diana Csiki au un talent rar intalnit de a exploata fiecare slabiciune, fiecare problema a personalului, probleme aflate dupa supravegheri atente, dupa ce creau impresia ca isi ajuta salariatii in cazuri de sanatate, de achizitii, cu mici servicii si gesturi de omenie cand persoana se afla la greu etc.
„Profitau de buna credinta a oamenilor. Exploatau problemele personale ale lor, inclusiv creau impresia ca te ajuta cand te doare mai tare si astfel te indatorau. De exemplu, au fost persoane care si-au reparat-renovat casa si ii ajuta sa scoata 100 milioane lei vechi credit, materialele erau de la firma, si ei scoteau pe langa cele 100 milioane, pana la un miliard si omul nu stia. Omul isi platea partea sa, dar restul nu a mai fost platit pentru ca firma incepuse sa mearga rau. Si eu am avut  credite, dar le-au achitat la insistentele mele pentru ca sotul meu era grav bolnav, intre viata si moarte. Dar cred ca am avut noroc pentru ca firma inca mergea bine atunci. O data m-au scos din spital si am fost cu perfuzorul in mana. Am fost sunata de o angajata, mi s-a spus ca actele sunt pregatite la BRD Hateg si ca trebuie sa semnez. M-au dus si m-au adus cu o masina. Dar acum sunt executata silit ca girant al fratelui meu.
Pe el au reusit sa-l convinga intr-un moment extrem de dificil pentru ca initial a fost categoric, nu a vrut sa faca asa ceva pentru ca s-a temut. Era si nou angajat si nu se incredea in nimeni. Au incercat si prin intermediari sa-l convinga sa scoata credit pentru ei. Ulterior au creat o situatie care sa-l determine sa cedeze. I-au luat marfa din magazinul de la Petrila, pentru ca se faceau transferuri intre magazine acolo unde cererea era mare, si l-au lasat cateva zile acasa fara sa-l mai contacteze. Nu stia daca mai este sau nu angajat, sotia lui trebuia sa nasca, avea probleme, avea nevoie de concediu pentru cresterea copilului…  In final l-au chemat si l-au intrebat: te-ai speriat? Asta ca sa vezi si tu cum ne-a cazut noua refuzul tau. Practic l-au santajat si a acceptat. Apoi au urmat si alte credite la banci, cred ca vreo 3-4.       Eu am fost girant. M-au sunat si m-au anuntat: mergi la BRD la doamna cutare, iei banii cu fratele tau si vii la sediu. Am facut asta pentru ca era singurul meu venit acea slujba si aveam un sot grav bolnav, banii nu-mi ajungeau, medicamentele si ingrijirile erau costisitoare si ma bazam pe faptul ca le mergea afacerea” – povesteste una dintre fostele salariate, careia i-a sosit acasa oprirea pe salariu pentru neplata creditului celui pe care l-a girat. Vreo 60 milioane lei vechi, plus penalitatile aferente.

Exista dovezi ca, o vreme, firmele beneficiau de creditele oamenilor

Intrebati cum vor dovedi ca acele credite uriase nu au fost pentru ei, personal, si ca banii au fost folositi de cuplul Arthur si Diana Csiki, cei inselati au dat raspunsuri precise cu nume, date, dar cu rugamintea pastrarii discretiei in privinta numelor pentru ca nu aveau acordul pentru asta, ci doar pentru fapte.
„Un contabil, angajat ca toti ceilalti, depunea banii lunar la banci. Se poate verifica si dovedi ca exista acelasi numar si nume la depunator. Pentru toti platea firma si asta s-a intamplat ani de zile” – au precizat reclamantii. Chiar si salariata in cauza spune ca i se puneau banii si documentele in mana de catre patroni si i se spunea ce are de platit si unde.
Cand oamenii au ajuns sa plateasca sume mari prin executari silite, cand au inteles ca risca sa-si piarda casele si bunurile agonisite o viata, multi au depus plangeri la Politia Petrosani. „Macar sa nu mai pateasca si altii ca noi, sa fie inselati. Cand am apucat sa stau de vorba cu Arthur, mi-a spus sa stam linistiti ca se rezolva, apoi nu ne-a mai raspuns la telefon. Eu am reusit sa plec de la firma lor in 2008. La noul loc de munca, toti s-au mirat cand mi-au vazut cartea de munca si m-au intrebat cum am putut sa plec de la un salariu de 26 milioane lei, ca asa ceva nu am sa mai gasesc niciodata. Atunci am aflat ca de fapt nu am fost gestionar, ci analist credite” – precizeaza Mariana G.
V-am redat doar cateva aspecte din multitudinea faptelor, jongleriilor, ingineriilor  practicate de sotii Csiki.

Recidiva si fuga din tara

Arthur si Diana Csiki si-au mai deschis alte firme prin Gorj, iar scandalurile s-au tinut lant si pe acele meleaguri pentru ca nu si-au platit chiriile pe utilaje, fiind o societate profilata pe constructii retele apa si canalizare. Apoi au fost scandaluri pe licitatii trucate si tertipuri de inducere in eroare.
In plus, exista o condamnare pentru vinderea mai multor autoturisme luate in leasing de firmele cuplului Csiki, pentru care cumparatorii si-au platit contravaloarea masinilor, doar ca Arthur C. nu a virat banii firmei de leasing. Ca urmare, oamenilor le-au fost ridicate autoturismele si au ramas si cu banii dati si pe jos. Inca mai sunt persoane care au preluat contractul de leasing fara acte si se asteapta sa fie executati, desi si-au platit masina.
Comandatul Politiei Municipiului Petrosani, Titel Bragaru, a confirmat existenta unui dosar complex, cu multiple reclamatii, de anvergura. „Da, exista un astfel de dosar in cercetare pentru inselaciune, fals si uz de fals, pentru modul de acordare a creditelor cu extindere la institutiile implicate. Este un volum mare de lucru, asemanator cazului BRD, poate mai mult, dar nu cu acelasi prejudiciu. Da, exista o condamnare pe acest nume in alta cauza” – a declarat comandantul Politiei Petrosani.
Arthur Csiki nu a raspuns la telefon, asa cum procedeaza cu toata lumea, iar sotia s-a Diana nu se mai afla in tara pentru a le asculta punctul de vedere. Diana Csiki se stie ca se afla in insulele Cannare, mai precis in insula Lanzarote, unde am gasit-o si noi pe internet (vezi foto). Este plecata cu cei doi copii si se pare ca a si divortat de Arthur C.
Diana Csiki si-a deschis un bar/discoteca (http://www.youtube.com/watch?v=CaXnPzoPOM4) , dar gurile rele spun ca ar fi vorba si de „dragoste de vanzare”, ceea ce este legal in acea zona. Nu mai tine legatura cu cei din tara.

Ileana Firtulescu