Guvernul României repara o nedreptate nerezolvata de un an: Venituri lunare in completare pentru minerii din Valea Jiului

La propunerea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Guvernul României a aprobat astazi Ordonanta de Urgenta prin care se asigura veniturile lunare in completare pentru minerii care urmeaza sa fie disponibilizati din cadrul companiilor: Complexul Energetic Hunedoara si Societatii Nationale de Snchideri Mine.
Situatia pe care o indreapta Ordonanta de Urgenta adoptata astazi nu a fost rezolvata de mai bine de un an. Astfel, guvernul actual a alocat suma de 91,497 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor lunare sn completare si va fi asigurata pentru perioada 2019-2024 din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Conform Ordonantei de Urgenta, venitul in completare pentru fiecare persoana este egal cu diferenta dintre salariul net al acesteia din ultimele 3 luni de activitate dar nu mai mult decât nivelul salariului mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care angajatul este disponibilizat si nivelul indemnizatiei de somaj din acelasi an.
“Guvernul corecteaza o nedreptate care putea fi rezolvata de Cabinetul precedent, inca de acum un an: sa asigure venituri lunare in completare de care, colegii lor, disponibilizati anterior au beneficiat. Ordonanta de Urgenta adoptata astazi acorda protectie sociala minerilor disponibilizati, drepturi legitime având in vedere specificul si importanta activitatii pe care minerii o desfasoara”, spune ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri Virgil-Daniel Popescu.
Cât priveste perioada sn care minerii din Valea Jiului de la cele doua societati vor beneficia de venitul lunar in completare, aceasta va depinde de vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
– 12 luni pentru persoanele cu o vechime cuprinsa sntre 3 pâna la 10 ani
– 20 de luni pentru angajatii cu o vechime cuprinsa intre 10-15 ani
– 24 de luni pentru salariatii cu o vechime cuprinsa intre 15-22 de ani
Precizam ca minerii vor beneficia atât de venitul lunar in completare cât si de indemnizatia de somaj.
Cât priveste persoanele care se vor reincadra in munca mai devreme de expirarea perioadei venitului lunar in completare, acestea vor beneficia de 50% din plata, pâna la finalul acesteia.
Persoanele care vor solicita in timpul incasarii venitului lunar in completare decizia de pensionare, vor nu vor mai primi venitul lunar odata cu incasarea primei pensii.
Totodata, venitul lunar in completare nu poate fi incasat in paralel cu plata indemnizatiei de crestere a copilului, pâna la implinirea acestuia a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani sn cazul copiilor cu handicap.
Persoanele disponibilizate anterior de la aceste societati au beneficiat de venitul lunar sn completare. Ca urmare, adoptarea Ordonantei de Urgenta de astazi asigura un tratament egal tuturor minerilor care fac parte din planurile de disponibilizare aprobate de societati si de Comisia Europeana.

Advertisements

6 comentarii la „Guvernul României repara o nedreptate nerezolvata de un an: Venituri lunare in completare pentru minerii din Valea Jiului

 • 13 noiembrie 2019 la 17:58
  Permalink

  frati mineri, votati rosu ca dupa cum vedeti Veorica v-a dat de toate.
  sa traiasca PSD cel mai bun partid.

 • 13 noiembrie 2019 la 18:01
  Permalink

  multumim minunatului Razmerita ca a rezolvat si aceasta problema pentru noi. Hip-Hip Ura

 • 13 noiembrie 2019 la 18:56
  Permalink

  Scarboasa este ciuma rosie si trebuie sa fii cel putin orb pentru a o vota

 • 14 noiembrie 2019 la 08:11
  Permalink

  Ce frumos! Plati compensatorii, somaj de 2500 lei, pensii de 5 – 6000 de lei, varsta de pensionare maxim 45 de ani, ce mai frate, sa tot fi miner de Valea jiului! Dar carbune tarii mai dati? Ca mor oamenii ceilalti cu salariul de 1300 de lei si somaj de 500 de lei de frig in case pentru ca termocentralele nu au carbune! Dar ce conteaza minerul s-o duca bine, da-i in pana mea pe ceilalti care n-au avut norocul sa doarma pe cofret la mina 6 ore pe zi. Bine ca dl Razmerita a rezolvat problema! Hip-hip Ura, citandu-l pe ortacul de mai sus! Dar problema pensionarilor iesiti la pensie inainte de 2001 si a vaduvelor acestora ramase cu pensiile nerecalculate, cine o rezolva? Ca nu au murit toti sau toate! Iar oamenii aceia chiar au muncit la mina, 8 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, 4 saptamani pe luna, 12 luni pe an, 35 de ani din viata, iesind la pensie la varste trecute de 50 de ani! In anii 80 Valea Jiului dadea 35000 de tone de carbune pe an! Azi? Raspunsul cred ca este unul rusinos! Dar miinerii de azi cer, cer, cer cu nerusinare! Partea proasta e ca si primesc……. tot cu nerusinare! Cam asa stau lucrurile in Valea Jiului, unii tineri pensionari sau viitori tineri pensionari imbuibati si increzuti versus altii care mor de foame si frig. Pe ei cine ii ajuta? Probabil SOARTA si Cel De Sus!

 • 14 noiembrie 2019 la 08:52
  Permalink

  La produc?ia de carbune din ani 80,mai pune 2 zerouri…

 • 14 noiembrie 2019 la 10:34
  Permalink

  Corect! Greseala de tiparire. 35000 era productia pe mai putin de 1 saptamana!

Comentariile sunt închise.