E uroparlamentarul german Guido Reil, omul care a zis că România e Vestul Sălbatic al UE, a ajuns în Hunedoara și, implicit, în Valea Jiului. A venit aici la invitația deputatului Natalia Intotero, iar în Valea Jiului a ajuns la Peștera Bolii, la Straja și la Exploatarea Culturală Petrila, unde a afirmat că se simte ca acasă.

„Vreau să mulțumesc că am avut ocazia să vin aici și sunt încântat de ospitalitatea românilor. Eu însumi, am fost 33 de ani miner, iar aici mă simt ca acasă. Sunt bucuros. Plec cu o energie pozitivă și cu impresii foarte bune, cunos-când niște oameni foarte ospitalieri și spun acum că România este o țară cu un potențial foarte mare din punct de vedere a turismului, dar nu numai. Zic acum că România are un viitor mare. Sunt pentru a doua oară în România, după ce prima dată am fost doar în trecere spre Ucraina, iar acum am acceptat această vizită, în special, pentru a cunoaște mai bine România ”, a declarat europarlamentarul Guido Reil, la Peștera Bolii, în Valea Jiului.
Natalia Intotero este cea care a considerat că trebuie să îl invite în România, în județul nostru, iar Ziua Națională a României a trăit-o, așa cum numai noi știm, la Deva.
„După acea declarație pe care am văzut-o cu toții, m-am simțit dezamăgită și foarte tristă. Eu îmi iubesc foarte mult țara și
m-am gândit să îi adresez o invitație, să vină să cunoască România adevărată, nu România răstălmăcită și povestită de oameni care, poate, nu iubesc această țară. L-a determinat să vină aici, pentru că zona noastră și cea de unde vine dânsul are multe asemănări și, în egală măsură, amândoui avem o implicare de mulți ani în politică. Sper că fi schimbat mentalitatea celor care nu au mai fost până acum în țara noastră”, a spus Natalia Itotero, deputat PSD.
Guido Reil a fost la Țebea și a vizitat acolo Muzeul Aurului, liceul unde se pregătesc elevii germani la noi în județ și apoi a venit în Valea Jiului. Aici a văzut inclusiv stațiunea Straja.
„Eu cred că nu văzuse niciodată ce a văzut la noi și cred că acum își va schimba total părerea despre România. La Peștera Bolii a văzut cum, la loc de frunte, militarii germani sunt văzuți, în imagini, de toți turiștii. Sper ca asta să îl marcheze plăcut”, a spus Costel Avram, cel care l-a însoțit în Valea Jiului.
La Peștera Bolii, europarlamentarul a putut să vadă documente istorice ale trecerii prin aceste locuri ale locotenentului german, Erwin Rommel în timpul Primului Război Mondial, dar și că o echipă a televiziunii germane ZDF a ales Peștera Bolii pentru a rea-liza un documentar despre istoria umanității.
Diana Mitrache