Incredibil! Groapa de gunoi de laUricani nu poate fi ecologizatã pe bani europeni si asta pentru cã Primãria a retrocedat-o. Acum, edilii trebuie sã gãseascã bani în bugetul local pentru a aduce terenul la starea initialã.
Unde-i lege, nu-i tocmealã. Cam asa trebuie sã fi gândit edilii din Uricani care au retrocedat terenul pe care a functionat groapa de gunoi a orasului.
Initial, acolo a fost carierã de steril dar, încet – încet, si-au fãcut loc si deseurile menajere aduse de cei de la societatea de interes local si au transformat perimetrul din Valomir într-un veritabil deponeu de gunoi, deloc ecologic.
Problema nu este cã s-a retrocedat, ci cã nu mai poate fi inclusã în proiectul complex de construire a deponeului ecologic de deseuri, respectiv de închidere si ecologizare a gropilor neconforme, pe bani europeni.
„Groapa de gunoi de la Uricani va fi închisã si ecologizatã pe banii primãriei. Initial am inclus-o, dar, când oamenii de la Consiliul Judetean au fost acolo si au cerut actele, nu au putut sã ni le prezinte. Regret, dar prostia si domnia se plãtesc scump întotdeauna, iar cea care pierde este comunitatea, pentru cã se putea face altceva cu acesti bani”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot.
„Ecologizatã” cu chibritul
Oficialul CJ Hunedoara spune cã ar fi nevoie de un milion de euro pentru ecologizarea fostului deponeu de gunoi, dar cei care stau în zonã sustin cã problema deseurilor menajere s-a „rezolvat” cu chibritul. Practic, gunoiul a fost incendiat, probabil de cei de la societatea de interes local care administrau groapa, chiar dacã acest lucru a însemnat o poluare masivã, asa încât deponeul trebuie doar acoperit cu pãmânt pentru a creste din nou vegetatia. Iar edilul din Uricani, Dãnut Buhãescu, sustine cã în proportie de 90 la sutã problema este rezolvatã, iar groapa de gunoi igienizatã. „Fosta groapã de gunoi trebuia sã intre pe program de închidere, dar, fiind proprietate privatã nu s-a mai putut. A fost de fapt carierã de steril si în micã parte depozit de deseuri. Perimetrul a fost retrocedat în anul 2003, dar fiul proprietãresei lucra la Goscomloc (n.r. societatea de interes local) si atunci s-a dus în continuare, tacit, gunoiul acolo”, a explicat Dãnut Buhãescu. Acesta dã asigurãri cã, în maximum 2 sãptãmâni se va finaliza actiunea de igienizare, iar anul viitor „nimeni nu îsi va mai aminti cã acolo a fost groapã de gunoi”. Sunt aproape 2 hectare de teren pe care primãria le-ar vrea din nou în proprietate, dacã se vor întelege la pret cu cei care detin pãmântul în acte, pentru a amenaja o bazã de agrement si un teren de fotbal.
Carmen Cosman