C opiii de grădiniță din Colonia municipiului Petroșani mai au de așteptat să înceapă activitățile la grădinița de aici, până ce clădirea va fi din nou reabilitată.

Construcția, ce cândva adăpostea un vechi atelier, este și acum în lucru, după ce, în vara anului trecut a fost total distrusă de ploi. Miercuri, consilierii de la Petroșani au mai dat bani pentru reactualizarea proiectului.
Din neglijență și lipsă de implicare, primăria din Petroșani încă plătește pentru reconstrucția clădirii ce vrea să devină noua grădiniță din Colonie. Și asta, după ce fusese gata în proporție de 90 la sută în urmă cu un an și jumătate.
Miercuri a fost aprobat proiectul ce vizează refacerea proiectului tehnic. În nota de fundamentare se arată faptul că această ajustare vine „ca urmare a vânzării unor bunuri în valoare de 4 mii lei, care aparțin domeniului privat al UAT Petroșani”, motiv pentru care „propunem ca suma încasată să fie alocată pentru majorarea obiectivului de investiții: Actualizare Proiect Tehnic și indicatori tehnico-economici la Grădinița cu program normal a Școlii Gimnaziale nr. 2 din Colonie”.
Un fost consilier la Petroșani a arătat dezastrul găsit anul trecut la această lucrare:
„- Tavan degradat și prăbușit în 70% din încăperi;
– Lucrările interioare distruse și degradate în proporție de 80%;
– Instalația electrică degradată aprox. 60%;
– În unele porțiuni din interior, tavanul este un real pericol;
– Acoperișul estecompromis 100%;
– Mucegaiul a invadat întreaga clădire;
– Tencuiala exterioară și interioară este degradată pe suprafețe mari;
– Nu este funcțională nici o utilitate (apă, canali zare, energie electrică și căldură – gaz);
– Este aplicat pe pereții interiori lambriu din
plastic, deși normele interzic acest element de decor interior”
Lucrarea a fost făcută pe un proiect din Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), la valoarea de aproximativ 600.000 de lei, contribuția primăriei fiind de 10%.
Construcția grădiniței a fost pe agenda adminis- traţiei locale petroşenene încă din anul 2015, când edilii au depus o cerere de finanţare la Ministerul Dezvoltării, solicitare care a fost aprobată, lucrările fiind cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Finanţarea Ministerului Dezvoltării, acordată în anul 2015, este de 861.818 lei, iar contractul de finanţare a fost semnat în anul 2016. După aprobarea finanţării Primăria Petroşani a urmat paşii administrativi şi a scos la licitaţie lucrarea, dar şi dirigenţia de şantier, câştigător fiind Zona D SRL. Investiția a fost scoasă la licitaţie pentru preţul de 719.349 lei, exclusiv TVA, iar
contractul a fost câştigat la preţul de 471.130 lei, fără TVA.
Valoarea totală necesară pentru continuarea lucrărilor era estimată anul trecut la 573.452 lei, cu TVA, din care 16.238 lei, inclusiv TVA, sunt alocaţi din bugetul local. La Școala nr 2 din Colonia Petroșani vin cei mai săraci copii, care locuiesc în zona de case a Petroșaniului, în vechea colonie minerească și părinții lor au fost nevoiți să îi aducă la școală după ce vechea clădire a fost închisă de DSP.
Chiar și transportul acestora este o problemă, însă, acum, părinții au constatat că nici grădinița nu va putea fi inaugurată curând. Și asta, în condițiile în care, anul trecut, o vizitam la puțin timp înainte de finisajele finale.
Diana Mitrache