F ostele zone miniere din Valea Jiului ar putea fi transformate în beneficiul comunităţilor locale, cu sprijin german. O delegație de jurnaliști, oameni de afaceri și
membri ai Camerei de Comerț Româno –Germane au ajuns la Petrila și sunt dispuși să ne arate cum au făcut nemții tranziția în ultimii 40 de ani.

Fostele zone de exploatare minieră din Valea Jiului ar putea fi revitalizate şi transformate inclusiv în puncte de interes turistic. Și asta sunt dispuși cei din Germania să ne ajute și să ne spună despre ceea ce ei au reușit în tranziția zonelor miniere.
„Pentru noi este a doua vizită, dar de această dată am adus o delegație mai mare din Germania, care vin din zona sectorului minier și sunt consultanți în ceea ce privește modul în care s-a făcut
transformarea regiunilor miniere în ceva nou. Tocmai de aceea am venit aici să oferim suport pentru a face această transformare. Au idei și cunoștințe despre ceea ce s-a făcut în Germania în zonele mari carbonifere, iar noi am făcut această transformare a zonelor minere în ultimii 30 -40 de ani. Așa că știm, avem cunoștințer despre asta, iar aici sunt reprezentanți ai mai multor companii, care vin să dea o mână de ajutor ca să reușiți să faceți această transformare. Venim cu ceea ce noi știm”, a spus directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno – Germane (AHK România), Sebastian Metz.
Delegația germană a fost întâmpinată de cei din primăria orașului Petrila, care speră acum să primească un ajutor și un sprijin pe mai departe.
„Avem plăcerea să îi primim azi și am înțeles că delegația de Camera de Comerț Româno-Germană sunt însoțiți și de oameni de afaceri, care sunt interesați de zona noastră, a Văii Jiului. O să încerc să îi introduc în mediul de afaceri de la noi și să le spun ce pers-pective avem noi și intenții și, bineînțeles, să le spun că aici vor exista și mai multe surse de finanțare pentru dezvoltarea Văii Jiului”, a adăugat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Iar printre cei care au primit delegația germană s-au aflat și cei de la Planeta Petrila, un ONG păstorit de artistul
plastic Ion Barbu și în care sunt arhitecți precum Mihai Danciu, cu viziuni de viitor pentru acest loc fost minier.
„O delegație a Camerei de Comerț Româno-Germane a venit aici și asta însemană, defapt reprezentanța din România, ziariști din Germania și câțiva reprezenți ai unor companii din Germania, care sunt interesați să vină și să partenerieze cu noi în procesul de planificare al Tranziției Juste”, a spus și arhitectul Mihai Danciu, membru al ONG Planeta Petrila.
Delegația germană a vizitat fosta Exploatare Minieră Petrila, un loc în care artiști, ONG-iști și foști mineri au încercat, împreună cu autoritățile locale și cu spijinul financiar al Consiliului Județean Hunedoara
să transforme locul într-unul cu valențe culturale.
Diana Mitrache