„M-am gândit că și soarele apune odată. Și e bine să lași ceva în urma ta. Întotdeuna mă gândeam că nu sunt altceva decât o particulă minusculă în Univers, care, trecând prin viață, încearcă să lase o ușoară urmă pe unde a trecut”. Așa și-a început discursul timid, în fața oamenilor, artistul fotograf de talie mondială Francisc Nemeth, un om al timpului prezent.

Are aproape 80 de ani și o ținută dreaptă. E modest, dar recunoaște că talentul de a imprima secunde și culori pe pelicula aparatului foto, l-a purtat în lume. A primit chiar un post de fotoreporter în Statele Unite ale Americii la un prestigios ziar, dar a venit înapoi în Valea Jiului. Fotografiile lui sunt pe simeze în toată lumea, iar acum s-a gândit să le cumprindă, pe cele mai importante într-un album, pe care l-a intitulat „Nuanțele pasiunii”, editat de Editura Exclusiv.
L-am găsit în fața publicului său, care a cuprins și muzele lui de-a lungul timpului. Oameni pe care i-am întrebat cum a fost să ajungă portrele lor în toată lumea. „Poza asta a umblat mult. Mă sunase Fery (n.r. Francisc Nemeth), cu ani în urmă, și mi-a zis că, dacă am timp și nu mă supăr, să merg la New York, că acolo e poza mea pe simeze. Îmi piseau 50 de cenți și nu am luta bilet de avion. Așa că nu m-am dus”, spune, cu amuzament, Liviu Țabrea, care a pozat pentru unul dintre portretele expuse la Petroșani.
Dar, printre invitați am găsit o viitoare mămică, la vremea când a pozat, o tânără, care nici nu mai știe cum de fotograful i-a suprins uimirea pe chip. „E o poveste veche, de vreo 9 ani sau mai bine. Mi-a propus o șendință și m-a marcat, m-a surprins plăcut și încă trăiesc cu emoția aceea. Nici nu mai știu până unde a ajuns fotografia asta. Nici nu știu să explic”, a spus Andrada Stancu, o viitoare mămică.
„Am fost îmbrăcată în alb. Am luat rochia de la un bal al bobocilor. Am pozat. Fotografia a ajuns în lume, iar eu am mai multe certificate care atestă că a câștigat premii în India, America și sunt foarte mândră de reușita mea”, a spus și Anemona, balerina care este și pe coperta albumului în care Francisc Nemeth a cuprins fotografiile de top ale unei pasiuni de o jumătate de secol.
Despre pasiunea și priceperea de netăgăduit a fotografului a vorbit Tiberiu Vințan, cel care s-a îngrijit să îi editeze și albumul fotografic.
„Am pornit de la emblematica fotografie, care îi și definește cariera. Mă refer la cea intitulată Quo Vadis. O fotografie la care ne-am gândi acum că este un artificiu în photoshop. Dar a fost făcută în 1983, când nu exista așa ceva. Dar exista laboratorul foto cu foarte multă îndemânare, de care nu e capabil oricine. Fotografia a făcut înconjurul lumii, a fost expusă la saloane internaționale de artă fotografică de pe 5 continente, iar în Japonia, Asociația de Artă Fotografică de la Tokyo a inclusi-o într-un circuit național și a călătorit în toată țara. De altfel, statul Japonez a și achiziționat o astfel de fotografie ce stă acum într-un muzeu deschis la Tokyo”, a spus Tiberiu Vințan.
Arta fotografică este grăitoare la acest om, ajuns la 8 decenii de viață, iar prin imaginile surprinse învață pe oricine să vadă lumea în nuanțe, așa cum pasiunea pentru inedit l-a călăuzit mereu.
E o particulă, așa cum a vrut să pară, în universul artei din Valea Jiului, unde a lăsat urme care au reverberat în lume. Francisc Nemeth este un mare artist și o spunem noi, ci cei care l-au premiat, albumul său fiind deja în marile biblioteci de profil din mai multe țări.
Diana Mitrache